Przejdź do komentarzyWIERSZ
Tekst 8 z 33 ze zbioru: WIERSZE
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz / poemat
Data dodania2015-05-23
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń1630

Chciałem coś napisać... nie udało się. 

Tak myślami tuszu znów układam cię,  

jak nadziei Syzyf wpycham własny styl 

na poetów górę drogą rymów mil. 

 

Chciałem coś napisać... lecz nie wyszedł rym. 

Słów ocean lądy zalał deszczem swym,  

jak tonące myśli rzucił mnie o brzeg  

i tak wers bezdźwięczny gdzieś pod falą legł. 

 

Chciałem coś napisać... czy to myśl tam lśni? 

O ogromnej mocy słów poezji śni? 

Tak! Szept, natchnienie już - rozpalony głaz 

 

płynie wolnym słowem w utwór ten bez skaz. 

On walczy mocno i przebić pragnie się 

w tomy poezji, wiersz - tak nazwałem cię.

  Spis treści zbioru
Komentarze (2)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
11 - powyżej 7 warto pokusić się o regularną średniówkę, inaczej przy czytaniu się kuleje.
rym męski jest bardzo trudnym rozwiązaniem dla poezji czytanej, jednak fajnie go potrafią muzycy "wydłużyć", zatem dobrze jest znać target.
całość, razem z formą sonetu, jest miła, choć sam by naniósł poprawki w j.w.

ukontentowany sam :)
avatar
Piękny, nowoczesny w wyrazie sonet.

Chciałem coś napisać... nie udało się.

/i dalej/

Chciałem coś napisać... lecz nie wyszedł rym.

/i jeszcze dalej/

Chciałem coś napisać... czy to myśl tam lśni?

MYŚL TAM LŚNI! JAK BRYLANT!

(patrz tekst i tytuły)

- Vouloir c`est pouvoir! - powiadają znawcy dobrego sensownego spełnionego życia Francuzi.

Chcieć - to /znaczy/ móc!
© 2010-2016 by Creative Media
×