Przejdź do komentarzytemat na pusty wiersz
Tekst 13 z 20 ze zbioru: notes
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz / poemat
Data dodania2016-09-14
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń2879

nie istnieje świat prostych słów

nikt nie może czuć się bezpiecznie

armia słowem zranionych głów

odwet bierze


nikt nie schroni się przed złem

tłustym drukiem wyrytym w gazecie

zarzut kłamstwa nocą i dniem

krzyczy w przestrzeń


ten zbłąkany znękany świat

człowiek w nim to umiera to żyje

i nie liczy się bezwład czy ład

tylko chwile


lepiej już nie czytać tych słów

żadnych różnic nie widzieć nie wiedzieć

nie knuć spisków nie pisać mów

tym na przedzie


z takich słów nie bierze się wiersz

nie napisze go żaden poeta

pustka tworzy miliony tez

nie człowieka

  Spis treści zbioru
Komentarze (16)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Tak to prawda. Nie ważne czy dobrze czy źle ...byle pisano...dla chwili...Pozdrawiam :)
avatar
Bardzo pięknie i niezwykle mądrze zostało to napisane. Gratuluję!
avatar
Bardzo dobry wiersz :)
avatar
Wiersz jak dzwon.

Temat ważny i dużo prawdy w tych wersach.
Nasza prywatność jest pewną wartością która zderza się z rzeczywistością .
avatar
Szczery, emocjonalny wiersz o rzeczywistości, która pociąga za sznureczki kukiełek. Bardzo na tak.
avatar
Dziękuję za komentarze i serdecznie pozdrawiam!
avatar
Dobrze ujęte,człowiek pusty jest jak bębenek,i żadne miliony mu nie pomogą.Czym więcej,tym mniej.
avatar
świetny wiersz!
avatar
Chce się czytać takie teksty.
avatar
W wymiarze moralnym dobra literatura zawsze była/jest/będzie literaturą walczącą przeciwko komu? czemu? i o kogo? o co? W tym sensie wszyscy my - Piszący bawimy się tutaj odbezpieczonym granatem. Poetka przestrzega nas przed konsekwencjami beztroski w tej "zabawie".

Rosjanie (w moim wolnym przekładzie) mawiają: "Słowo wróbelkiem wylata, ale powraca jastrzębiem"
avatar
Utwór jest kolejnym manifestem literackim, skierowanym do Poetów.

Trawestując przekaz, powiemy:

Z pustych słów stworzy bzdety
Wydmuszka-główka pseudopoety.
avatar
Memento:

nikt nie schroni się przed złem
tłustym drukiem wyrytym w gazecie
zarzut kłamstwa nocą i dniem
krzyczy w przestrzeń

(patrz wieszcza przestroga)

Każdy miecz, karabin, bumerang bije z a w s z e

w obie

strony
avatar
Trawestując słynne słowa Poety, powiemy:

Przeto nie pytaj
Wiecznie zadziwiony,
Komu biją dzwony.
Ten, co bije,
Bije W OBIE strony!

Tylko ostatni kretyn nie wie, że każda przez nas użyta broń jest o b o s i e c z n a
avatar
Dlaczego tytuł tego wiersza MUSI BYĆ przewrotny??
avatar
Czym w publicznej przestrzeni jest z premedytacją źle użyte słowo, złowieszcze puste słowo pustej głowy gadki-szmatki, słowo wytłuszczone tłustym drukiem, w Kosmos chlapnięty jęzorem bezmyślny fejknius ?

Katalizatorem reakcji termojądrowej ??
avatar
pustka tworzy miliony tez
/tylko/ nie człowieka
© 2010-2016 by Creative Media
×