Przejdź do komentarzyWierszoklety marzenia nie do spełnienia
Tekst 27 z 69 ze zbioru: Fraszkolubnik
Autor
Gatuneksatyra / groteska
Formafraszka / limeryk
Data dodania2011-08-16
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń2901

Wierszoklety marzenia nie do spełnienia

(w uniesieniu poetyckim)

Zapraszam wszystkie piękne słowa

tu - gdzie moja mowa!

Przybądźcie święte i zadbane

tropy kochane!

Będę wam służyć aż zrymuję

wszystko, co czuję!

Więc was zaklinam na świętości

przybądźcie w gości!

(zalega znacząca cisza)

...

Przyjdź do mnie zwiewna metaforo;

nie bądź zmorą!

Daj się okiełznać peryfrazo;

straszna zarazo!

Nie wzdychaj tłusta synekdocho;

dam ja ci: - Oho!

Nie umknij chwiejny oksymoronie;

podam ci dłonie!

I jeszcze może porównanie

u mnie niech zostanie!

(z desperacją)

A jak które nie chce w gości,

to mu porachuję kości!

  Spis treści zbioru
Komentarze (6)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Ładnie to wymyśliłaś, annapelko1. Zastanawiam się tylko, czy anafora, anakolut, hiperbola i inne figury nie poczują się urażone?
avatar
Świetne. Lubię takie fraszki.
avatar
Dla piszących intuicyjnie, Twój wiersz będzie może stanowić zachętę, aby sięgnąć do teorii poezji. Dzięki za pomysłowy i dowcipny, inspirujący wykład wierszem i wierszu...
avatar
Oksymorony kochaniutkie, małe lub całkiem malutkie, te moje powoje... ;)
avatar
Każdy trop dostanie lanie,
Jeśli na me zawołanie
W mig tutaj nie stanie!

Poetka rządzi bez pardonu - i nie ma, że boli :)
avatar
Nagiąć formę do potrzeb treści i przekazu - to dla wierszoklety marzenie ściętej głowy (patrz nagłówek), wiadomo.

Całkiem inaczej mają poeci, dla których obłaskawione słowa zawsze są więcej niż łaski pełne
© 2010-2016 by Creative Media
×