Przejdź do komentarzyPoetyckie Walentynki 2017
Tekst 255 z 255 ze zbioru: Zlepek klepek
Autor
Gatuneksatyra / groteska
Formafraszka / limeryk
Data dodania2017-02-15
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń2005

No i nie udało się utrzymać tajemnicy! Jeden z portali satyrycznych

zamieścił moje zwycięskie satyry. Skoro inni mogą czytać, to

wy tym bardziej.


TADEUSZ HAFTANIUK KONKURS “POETYCKIE WALENTYNKI 2017″

I MIEJSCE

NOWATORSKIE SATYRY NA MIŁOŚCI SZCZEGÓLNE

***


To jest prawdziwy związek z miłości


rąbie ją bowiem co dzień od rana


Mnie to nie dziwi bo on to górnik


ona zaś czarna węglowa ściana



***


W ich związku ciągle nie ma potomstwa


chociaż się spuszcza co dzień w nią z rana


Mnie to nie dziwi wszak on to kopacz


ona zaś studnia ocembrowana



***


Głośno przeklina kiedy ją dyma


przez dwie godziny w lesie za górką


Mnie to nie dziwi on jest kierowcą


ona zaś dętką z maleńką dziurką



***


Często ją pruje aż wokół świszcze


niezwykłe to spółkowanie


Mnie to nie dziwi on jest żaglowcem


ona zaś falą na oceanie



***


Czuje spełnienie kiedy w niej kończy


ta piękna miłość trwała latami


Mnie to nie dziwi, ona jest szkołą


on maturzystą przed wakacjami

  Spis treści zbioru
Komentarze (4)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Bardzo dobre miniaturki.
avatar
Uważam podobnie. Ale co tam jakieś tam niemądre zdanie skromnej bedece :p

:-)))
avatar
Kluczowa miłość niektórych ludzi.Genialne w swojej prostocie.
avatar
Bardzo pomysłowe miniaturki. Podobają mi się powtarzane fragmenty; Mnie to nie dziwi, ona zaś.
Natomiast jedno mnie zaskakuje, co być może jest skutkiem zgubienia podczas przepisywania jakiegoś słowa w drugim wersie przedostatniej strofy: niezwykłe to spółkowanie. Wszystkie wersy mają po dziesięć zgłosek, a ten osiem. Można temu zapobiec, wstawiając te brakujące zgłoski: niezwykłe bowiem to spółkowanie.
© 2010-2016 by Creative Media
×