Przejdź do komentarzywiersz 'Ziarno piasku'
Tekst 3 z 20 ze zbioru: Suazi
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz biały
Data dodania2010-11-05
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń3821

Ziarno piasku


Wiesi


Mam je w sobie

czuję jak uwiera

to ziarno piasku z plaży w Kenii


Wiatr porywa mnie czasem

gdy bywam albatrosem

na tysiące mil lotu

bywa że jestem robaczkiem

tkwię w mule na dnie oceanu


Czasem nową gwiazdą

świecę nad twoim domem


Najczęściej jednak bywam człowiekiem

wtedy widzisz jak pochylam się nad flaszką

nad grządką w Starej Hucie lub nad książką

Wciąż jest we mnie

kimkolwiek jestem i gdziekolwiek byłbym

to ziarno piasku stamtąd

A przecież nigdy nie byłem w Kenii

  Spis treści zbioru
Komentarze (1)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Jaki ciekawy wiersz! Bardzo obrazowy, z dowcipną pointą (a może tylko ja tak ją odbieram?). Mnie też uwiera jakieś ziarenko. Teraz wiem, że może być nawet z bardzo daleka.
Bardzo mi się podoba ten wiersz, alfie. Cieszę się, że się na niego natknęłam, choć jest tu już prawie dwa lata.
Dzięki!
© 2010-2016 by Creative Media
×