Przejdź do komentarzyDo Poety
Tekst 17 z 37 ze zbioru: wierszydełka
Autor
Gatunekpoezja
Formafraszka / limeryk
Data dodania2013-10-14
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń3579

Poeto!


Nie patrz na nędzę ćwoków i gamoni,

przecież ich zawsze poezja twa boli.


Chcieliby mieć talent i brak im rozumu,

nadrabiają wrzaskiem pośród głupków tłumu.


Poplują, powrzeszczą, żółć ich pozalewa

i wrócą, jak zwykle, do swojego chlewa.


Nie dla psa kiełbasa, dla idioty wiersze,

nie rzucaj Poeto pereł swych przed wieprze.


Bo w życiu Poety tak przeważnie jest,

że invidia gloriae assiduus est.


.

  Spis treści zbioru
Komentarze (7)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Ps. na wszelki wypadek, żeby nie było niewłaściwych skojarzeń - wierszyk ten dedykuję Zaprzyjaźnionym Poetom :)
avatar
Pięknie! Nic dodać, nic ująć.
avatar
To, co napisane po łacinie,
nie minęło i nigdy nie minie...
Słusznie, że dedykacja dopisana.
Inaczej byłby wrzask od rana ;)
avatar
Medicus, Hardy, Janko, dziękuję :)

Myślę jednak, że poetycka nadwrażliwość nie wypacza postrzegania. Poeci widzą więcej, ponieważ nie tylko patrzą ale widzą; a do tego potrzebna jest skromność, pokora i czysta dusza :)
avatar
Zgodzę się z Twoim ostatnim komentarzem i dodam, że dobra gra słów - zagrał w moim uchu i serduchu :)
avatar
Ajw, Chriss :)
Bardzo Wam dziękuję i dokończę słowami piosenki zacytowanymi przez Chrissa:

"A kiedy mój czas także się wyczerpie
Poproszę cicho już ostatkiem tchu
Daj Boże proszę daj nadziei choć iskierkę
Że i ja też nie przypadkiem byłam tu"

Pozdrawiam wszystkich Poetów :)
avatar
Nie poczuje ćwok poezji
i idiota bez rozumu.
Jeśli nawet coś zatrybią,
wolą stację "Trwam" Rydzyka

Wiersz świetny
© 2010-2016 by Creative Media
×