Go to commentsHitler miał kilkanaście miesięcy, gdy umarł van Gogh, ale nie o tym jest ten wiersz
Text 100 of 255 from volume: Mioklonie
Author
Genrepoetry
Formblank verse
Date added2020-02-19
Linguistic correctness
Text quality
Views1037

kubek jest spękany w środku i na zewnątrz 

- skutek chłodznia kawy, na chama 

wstawiania gorącej, świeżo zalanej 

do lodówki 


właściwie cały jest z rys, opleciony 

siateczką zmarszczek 

krojących go na drobne kawałki 

niezagojonych blizn, które się pogłębiają 


codziennie zastanawiam się 

kiedy trzaśnie mi w rękach 

zostanę oblany mlecznobeżową 

cieczą o temperaturze pokojowej 


jest jakby metaforą depresji 

wlej kroplę śliny 

potem mnie rzuć - a zostaną skorupy 


w całym domu (właśnie liczyłem!) 

są dwadzieścia cztery inne kubki 

większość kurzy się spokojnie za szkłem 

jednej, drugiej meblościanki 


tylko tego maltretuję 


właśnie skończyłem trzydzieści cztery lata 

nie mam glanów, ani kredytu, prawa jazdy 

tyle razy wyobrażałem sobie 

że się wieszam w garażu 

że aż zaczęło mnie to nudzić 


użalam się i filozofuję o sensie bytu 

strukturze, wewnętrznej filozofii kubka 

o jego transcendentalnej, kosmicznej aurze 


a cisnąć o ścianę, niech się roztrzaska 


liny holownicze parcieją 

korniki wyżerają dziury w belkach stropowych 


coraz starzej

  Contents of volume
Comments (3)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
Hitler i van Gogh (patrz nagłówek i kolejne wersy) - to doskonałe anty/depresanty: jak byś na nich nie patrzył, zawsze będziesz od nich LEPSZY.

tyle razy wyobrażałem sobie
że się wieszam w garażu
że aż zaczęło mnie to nudzić

(vide środkowe wersy)

Perspektywa własnej LEPSZOŚCI - to prosta jak strzelił ścieżka pod gotową już pętlę z własnego od samego Armaniego krawata.

POZA MOIM ROZBUCHANYM "JA" (i moim spękanym kubkiem) JEST CAŁA KOSMICZNA RESZTA, ALE...

guzik mnie to wszystko obchodzi.

W wieku 34 lat jestem równie mądry, jak w swojej kołysce
avatar
Znam obu malarzy, przy czym uważam że Van Gogh nie potrafił malować.
avatar
dziękuję serdecznie za wpady i komenty
© 2010-2016 by Creative Media