Przejdź do komentarzyO podręczniku idealnym rozważania techniką zdań dokończonych czyli wierszem i potem uczynione wyznanie ...
Tekst 10 z 12 ze zbioru: Re- kolekcje, czyli wiersze z szuflad
Autor
Gatunekpoezja
Formafraszka / limeryk
Data dodania2011-08-23
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń2696

O podręczniku idealnym rozważania techniką zdań dokończonych

czyli wierszem i potem uczynione wyznanie

w sonecie o niewłaściwym układzie rymów,

ale za to  cubalibre natchnionym.




Cóż jest podręcznik ? Cieniem ledwie cienia

Mądrości, co się wydobyć żąda z zapomnienia.

Co słońca myśli prostej nie zaznaje blasku

Przez ćmę ambicyjek kolorków, obrazków.


Cóż są ćwiczenia? Cieniem cienia cienia

Radości, co dać może łatwość polecenia

Na skrzydłach myśli jasnej, otwartej jak dusza

Tego, co o tę radość chętny na bój rusza.



Cieniowi wszak bez światła przeżyć chwilę trudno

Sam bez kształtu i dźwięku, woni i faktury

Nie istnieje lub ledwie objawia istnienie.


Szukajmy sensu w nas, tam bije jego źródło

W przestrzeniach wyobraźni, doświadczeń lektury

W słowach naszych niosących zachwytu natchnienie

  Spis treści zbioru
Komentarze (3)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Jest tak, jak widać, słychać i pomyśleć.
avatar
Świetne, brawo! Gdzie ukrywałaś się tak długo Waszmość-pani?
avatar
tutotam

nauczam o literaturze na maturze
od tego nauczania cierpię na mizantropię
i to rodzaj zaworu bezpieczeństwa
© 2010-2016 by Creative Media
×