Go to commentsKrótkie myśli o poetach
Text 1 of 8 from volume: Co w sercu to na jezyku
Author
Genrepoetry
Formpoem / poetic tale
Date added2015-11-11
Linguistic correctness
Text quality
Views2204



*** 

kiedy w sercu smutek 

ciąży dłoniom pióro 

z wierszy melancholia 

sączy się ponuro 


*** 

niepoprawny romantyk 

o sercu gołębim 

co orężem poezji 

smak miłości zgłębia 

a kiedy sam tonie 

w morzu bezsilności 

nie chce wyzwolenia 

nie pragnie wolności 


*** 

dusza chociaż krwawi 

ból w piersi przeżyje 

prawdziwego poety 

krytyk nie zabije  


***  

na grobie poety 

wyryto te słowa: 

ciało daję ziemi 

wiersze w chmury chowam 

niech poezją spłyną 

z letnim ciepłym deszczem 

przypomną poetę 

który chciał być wieszczem  


*** 

oddał wielkie serce miłości spragnione 

zawieruszył wiarę i żył marzeniami 

ocalił zaś duszę nikt inny jak ona

obdarza poezji cudnymi  wersami


Foto: net


  Contents of volume
Comments (13)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
Wiersze Twoje, nawet nie podpisane, można od razu rozpoznać - tak jakoś łapią za serce. A ten, tak od nich różny, niczym im nie ustępuje. :)

:)
avatar
A któż tam zrozumie poetę... i poetkę oczywiście!
avatar
Poeta to leser co nad robotą nie potrafi się skusić .
avatar
................Skupić !
avatar
Kaska, optymista, adk, pieknie dziekuję :)
Rozarze dobrze, że jestem tylko połetką z dypolomem :) Prawdziwi poeci drżyjcie:))
Aje, serdecznosci :)
avatar
Wademekum poety. Trafnie.
Pozdrawiam:)

Ale portalowe poux pas Pani popełniła, bo nie ma nic o posłach i ministrach:(
avatar
ciekawie i trafnie o poetach,,:}
avatar
Dziękuję pięknie za poczytanie :)
avatar
Z przyjemnością przeczytałem te Twoje perełki...Pozdrawiam
avatar
A poeta od niechcenia sobie pisze.
avatar
Z polotem, doskonałe.
avatar
prawdziwego poety
krytyk nie zabije

(patrz 3. krótka myśl o poetach - vide tytuł tej całości)

... choćby był nawet tym krytykiem najprawdziwszym!

Poetę zabija brak Czytelnika
avatar
Tak Emilio, masz rację - brak czytelnika także, wszak sami czytelnicy są krytykami. Serdeczności :)
© 2010-2016 by Creative Media