Go to commentsHero-iczny wierszyk
Text 9 of 123 from volume: Oczko, misie, puszcza
Author
Genrehumor / grotesque
Formpoem / poetic tale
Date added2018-04-04
Linguistic correctness
Text quality
Views1723

Kobiety marzą romantycznie.

I mnie to zdarza się czasami.

Właśnie widzenie miałam (śliczne)

przed, chyba dwoma, kwadransami.


W nim pierwsze skrzypce grał wirtuoz -

mój Super Hero - taaaki duży!

Ja w jego cieniu taaaka mała...

Ale do sedna - nie przedłużam.


W marzeniu moim tuż nad ranem

(jeszcze w firance drżały gwiazdy)

snułam się przy nim bez piżamy,

a on przymrużał oko, patrzył.


Dokładnie obraz rejestrował,

aż mi uwięzły w gardle słowa.


...

A potem obraz w dźwięk się zmienił,

kiedy powiedział: Przytul żesz mnie!


A potem - potem kołdra sama

(zdążyłam szepnąć : Hero… zimno…)

lotem koszącym - na dywanie.

Płonąć zaczęłam… - szaaa… - intymność.


Sufit, podłoga, kołdra, łóżko -

wszystko tańczyło na paluszkach,

by nie zakłócić tego, co my…

w miłosnej onomatopei.


Aaaach, istne cuda! Ochhhhh, się działo!

Łóżko zrobiło się zbyt małe,

aby pomieścić skalę wzruszeń

i siłę… puenty... Aaaa! Łaaaa! Muszę


przemruczeć resztę. Kołdra wtuli

nagość sekretu bez koszuli…


...

A teraz krytyk pewnie rzeknie,

że onomatopeja wtórna,

bo takie rymki nienajlepsze,

że aż Erato głowy ból ma...


Uprzedzam przeto - Hero w drodze -

nic mu nie stanie na przeszkodzie.

Już słychać opon wściekły wizg

i Super Hero zoila - w pysk!


...

I znowu wrócić będę mogła

w wyrazy dźwiękonaśladowcze -

w scenerię łóżka, cudów, ognia…

Wymruczeć: Hero, oddaj kołdrę…!



  Contents of volume
Comments (7)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
A ten jest świetny, ech...
avatar
Oj tam, Zingaro, hero jak hero, w koncu bohaterów nie brak na obu półkulach :)))
avatar
można wybierać i przebierać i dobrze :))
avatar
Lepiej mieć wybór niż go nie mieć :)
avatar
Przed Hero nie kucam, ale naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Czytałem z zainteresowaniem aż... do finału!
avatar
" Łóżko zrobiło się zbyt małe, aby pomieścić skalę wzruszeń " Perełka z tego bardzo dobrego wiersza.
avatar
Bardzo dziękuję za Wasze komentarze.
Pozdrawiam
© 2010-2016 by Creative Media