Go to commentsWierszyk o czystych kartach i o pustych wieszakach
Text 8 of 208 from volume: Dialog na dwa krzesła
Author
Genrepoetry
Formpoem / poetic tale
Date added2018-04-05
Linguistic correctness
Text quality
Views1640

Tyle kochanek miał! Cholera - 

piękne jak łanie na landszaftach! 

Dzisiaj ma tylko Alzheimera, 

puste wieszaki w starych szafach. 


Żonę pamięta i się dziwi, 

czemu te szafy opróżniła. 

Zapomniał z wiekiem jak się krzywił, 

kiedy pytała: Szminka… - czyja? 


Psioczy na małpę, że nie wraca, 

że pewnie gacha ma, cholera! 

Tyle tęsknoty do niej dźwiga - 

trwałej - za sprawą Alzheimera! 


Tylko gdy któraś w białym kitlu 

podaje leki smukłą dłonią, 

za sprawą pana Alzheimera 

myśli, że tęskni właśnie do niej. 


…  


Paradoks zdziwi postronnego: 

lepiej pamiętać, czy zapomnieć? 

Może to zabrzmi nonsensownie, 

że duszę goi lek - brak wspomnień?  



*foto:  T. Kantor - `Człowiek Atrapa`, projekt kostiumu, 1984

  Contents of volume
Comments (6)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
Pełen wdzięku i polotu wiersz, a kto podejdzie do płota?
avatar
Każdy jest kowalem swego...
avatar
Dziękuję, Panowie, za czytania i refleksje.
Pozdrawiam
avatar
alzheimer to przyjaciel duszy,kiedy się niczego nie chce pamiętać,ale jednak czy na pewno?
avatar
Nic nie ma na pewno, Anettula i tekst konczy pytajnik - nie bez powodu.
Pozdrawiam
avatar
Na pytanie, postawione w ostatniej strofie, odpowiadamy, że jednak mimo wszystko

LEPIEJ ZAPOMNIEĆ.

Ludzie z 5-sekundową pamięcią złotej rybki są dużo zdrowsi, bardziej witalni, wyjątkowo towarzyscy, nigdy nie cierpią na wrzody żołądka, na nadwagę, depresję czy brak łaknienia.

Pamiętliwość - to kiepski patent na pogodną długowieczność
© 2010-2016 by Creative Media