Go to commentsangielski poeta
Text 13 of 11 from volume: refleksje
Author
Genreprose poetry
Formarticle / essay
Date added2018-04-17
Linguistic correctness
Text quality
Views1211

google .Grafika


Obecnie Johna Miltona kojarzy się głównie z dziełem Raj utracony, poetycką opowieścią osnutą na biblijnej relacji o upadku człowieka . To przede wszystkim dzięki tej epopei, opublikowanej po raz pierwszy w roku 1667, Milton zyskał miano wybitnego pisarza, zwłaszcza w świecie anglojęzycznym. Później wydał kontynuację tego utworu Raj odzyskany. Poematy te przedstawiają pierwotne zamierzenie Boga wobec ludzi. Ukazują, że w przyszłości Bóg za pośrednictwem Chrystusa przywróci na ziemi raj, w którym będzie mieszkać doskonały ród ludzki. Na przykład w Raju utraconym archanioł Michał zapowiada czas, gdy Chrystus przyjdzie, by „wiernych Swych wynagrodzić, przyjmując w szczęśliwość, bądź to na Ziemi, bądź w Niebie, albowiem Ziemia się cała wówczas w Raj przemieni, miejsce o wiele szczęśliwsze, niż jest nim Eden lub był nim podczas dni szczęśliwych”

  Contents of volume
Comments (1)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
Pyszne te obziecanki-cacanki, miltonowskie gruszki na wierzbie,
przejadły się już w tamtym stuleciu niewinnym dzieciom-kwiatom,

i na te zwidy-ułudy

d z i s i a j

nikogo już nie złapiesz, choć płać!
© 2010-2016 by Creative Media