Go to commentsWIERSZOWANIE (SOUND)
Text 255 of 255 from volume: A kiedy mi życie dopiecze
Author
Genrepoetry
Formpoem / poetic tale
Date added2018-08-25
Linguistic correctness
Text quality
Views1594

Muzyka: Paco Santiago,  `Noche de verano`



WIERSZOWANIE 


gra słów błyskotliwych sypanych garstkami 

w grządki linii dziewiczych pod sznureczek duszy 

klamra rymów właściwych spina między nimi 

myśl ulotną by ładu chochlik nie naruszył 


szyk poddaństwu niechętny dokucza zasadom 

wypinając na przemian brzuszek to policzki 

autor znaki przestawia chwyta się roszady 

ot wytrwały kapelmistrz i uparte smyczki 


aż tu nagle przeczysty ton spod pióra tryśnie 

literkami muskając demiurga pragnienie 

za harmonią w naparstku co się zmieści w rączce 

dziecięcia w mężczyźnie – zadośćuczynienie



  Contents of volume
Comments (3)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
Kiedy mi życie dopiecze,
Gdy nadejdą ciężkie norwidy,
Siędę wtedy do wierszy.
I nie będę pierwszym,
Co liryką leczył
Losu ciosy, rany, ran zwidy.
avatar
autor znaki przestawia chwyta się roszady
ot wytrwały kapelmistrz i uparte smyczki

(vide przedostatnia strofa)

Świetna autoterapia. W czas zawziętej zarazy, kolejnych obostrzeń, lockdawnów i nawrotów kwarantanny w sam raz jak znalazł
avatar
Choć smyczki uparte,
Dyrygent wytrwały
Koncert dał wspaniały,
Bo grał z samym czartem.
© 2010-2016 by Creative Media