Go to commentsPewien poeta
Text 14 of 170 from volume: wiersze okolicznościowe
Author
Genrepoetry
Formepigram / limerick
Date added2012-01-09
Linguistic correctness
Text quality
Views3177

Pewien poeta


Myśli sobie taki jeden - trudno - jak trzeba, poetą zostanę.

Gdy będzie trzeba, nawet na cennej swej głowie stanę.

Jestem do usług, zaraz kogoś postraszę, ośmieszę.

Komu innemu na portalu w papierach namieszam.

Źle wyjdzie? Oj, kolega z czarnym pasem sprawi mi lanie!

  Contents of volume
Comments (4)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
Ocena za poziom literacki nie jest najwyższa, gdyż w limeryku poszczególne wersy z reguły mają po 2-3 lub 3-4 jednostki rytmiczne, czyli jamby lub stopy. Tutaj jest ich od 5 do 8. Za chwilę postaram się wpisać limeryk, który przynajmniej ten wymóg spełni.
avatar
Najpierw chciałam wystawic niższą ocenę, dlatego, że uważam, że stac Pana na więcej. Jednak po kilkakrotnym przeczytaniu uważam, że w tej fraszce, aż nadto wyważonej na najwyższą ocenę zasługuje ujęcie i odzwierciedlenie spokoju wewnętrznego autora. Bardzo dobra fraszka. Bez trzaskania, bez zbędnego skrzypienia. Dobra robota. Pozdrawiam. :)
avatar
Fraszka - jak dla mnie - świetna! Serdecznie pozdrawiam!
avatar
Fraszka wciąż aktualna, jak stale i wciąż bywa na czasie śmiech :-)))

Ten z gogolowskiego "Rewizora" ;-)))

Serdecznie :)))
© 2010-2016 by Creative Media