Go to commentsWiersz o Tymoteuszu
Text 4 of 6 from volume: Wiersze
Author
Genrepoetry
Formpoem / poetic tale
Date added2020-01-18
Linguistic correctness
Text quality
Views2035

W Krakowie mieszka pewien chłopiec wyjątkowy,

Któremu wiele pomysłów przychodzi do głowy

Czasem przeżywa zwątpienia chwile

Nie jest przekonany o swej wewnętrznej sile

I smutek w sobie pielęgnuje niestety

Nieświadomy tego, jak liczne ma zalety.


Tymoteusz jest dobrym człowiekiem

Kulturalnym- choć młodym wiekiem

Zawsze chętnie pomaga każdemu

Kto z prośbą zwróci się ku niemu

Potrafi wczuć się w emocje innych ludzi

Przy nim nikt nigdy się nie nudzi!


Tymek jest sportowcem doskonałym

Zawodnikiem zdolnym i wytrwałym

Nie skupia się na jednej dyscyplinie

Ale z otwartości na różne sporty słynie

Jeździ na łyżwach, nartach, hulajnodze i rowerze

Ale często także siatkówkę czy piłkę nożną wybierze.


Nie pogardzi tańcem, goboard’em czy pływaniem

Ani squashem czy wysokim skakaniem

Tymkowi również muzyka w sercu gra

Duże poczucie rytmu w sobie ma.

Star Wars także bardzo lubi

W układaniu klocków Lego nigdy się nie gubi!


Tymoteusz jest przez ludzi szczególnie lubiany,

Za wszystko co robi - bardzo szanowany

Dla rodziców stanowi spełnienie marzeń

Jest w centrum wielu wspaniałych zdarzeń

Dla bliskich jest jak kolejny cud świata

Powie tak zarówno mama, jak i tata.


Tymku! Uwierz w siebie prosimy

Jesteś wspaniały! My Ci to mówimy

Zależy nam na szczęściu w Twoim życiu

Więc żyj odważnie, nigdy w ukryciu!

Kieruj się w życiu zasadami swoimi

Oblekaj twarz uśmiechami radosnymi.


Gdy życie daje Ci dużo rozmaitości

Przekraczaj granice swych możliwości

Odkrywaj, to, co jest do odkrycia,

Zdobywaj góry, nawet te nie do zdobycia!

Spełniaj marzenia – szczególnie trudne do spełniania

Bądź szczęśliwy! I niech to się nigdy nie zmienia!


  Contents of volume
Comments (2)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
Brawo Tymoteusz! Żywy dla wszystkich piękny przykład!
avatar
Tymek głowa do góry i do przodu.
Bardzo dobry wiersz pełen optymizmu.

Pozdrawiam:)
© 2010-2016 by Creative Media