Go to commentsWierszyk dla Nikusia
Text 3 of 3 from volume: Bajki dla dzieci
Author
Genrefairy tales
Formpoem / poetic tale
Date added2020-06-26
Linguistic correctness
Text quality
Views1761

Dzień 10 sierpnia 2019 roku był kolejną częścią kalendarza,

Dniem, w którym wielu ludzi coś się dobrego przydarza,

dnia zdarzył się cud w związku Sylwii i Marcina,

Cud – który nowy rozdział dla ich życia zaczynał.


Ten cud to małe dziecię, chłopiec, w Coleraine urodzony,

Imieniem Nikodem przez rodziców naznaczony

Miał 53 cm długości i ważył ponad 3 kilogramy

Stał się największym skarbem Taty i Mamy.


Nikoś jest bardzo wesołym, radosnym maluszkiem,

Lubi spać w łóżeczku na dole brzuszkiem,

Gdy się ekscytuje, klaszcze w swe malutkie rączki

Cycuś mamusi jest dla niego lekiem na wszystkie bolączki.


Nikoś jest bardzo ruchliwym dzieckiem

Uwielbia „bawić się” z Abi – pieskiem

Jest bardzo żwawy, wierzga nóżkami

Rodziców bawi swoimi „skokami”.


Linia jego życia dopiero się rysuje

Wiele pięknych chwil jeszcze mu szykuje

Niech ciekawość do świata się w nim budzi

Spełni swe marzenia i pozna samych dobrych ludzi.

  Contents of volume
Comments (3)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
Moim skromnym zdaniem ten tekst nadawać się może jedynie do rodzinnej kroniki.
avatar
Malutkiemu Nikosiowi
- oraz jego Rodzinie -
stu lat - i 200! -
w szczęściu, w zdrowiu i we wszelkiej pomyślności

życzy całe publixo.com
wraz z szan. Czytelnikami
w całej Ich rozmaitości
avatar
Zadanie domowe

Na czym polega rozróżnienie kategorii "poezja wysoka" i "poezja niska"

oraz

czemu ono /od zawsze/ służy?
© 2010-2016 by Creative Media