Go to commentsSzalikowy wierszowaniec
Text 199 of 213 from volume: międzyczas
Author
Genrepoetry
Formpoem / poetic tale
Date added2021-06-05
Linguistic correctness
Text quality
Views868

przebywam pośród wielu myśli

słowami chowam nadmiar znaczeń

zwyczajny  zabieg pięknej duszy

która niekiedy we mnie  płacze


taką już mamy wspólną dolę

poprzetykani  nadmiarami

snujemy wspólnie motek wspomnień

potem dziergamy z wierszy szalik


nitki się snują kolorami

już czerwień szuka zielonego

żółty zaplątał się pomiędzy

i oczkiem wabi  niebieskiego


będzie jak znalazł na przedzimie

w jesienne chłody mroźne stycznie

w szaliku z wierszy czekam wiosny

na  kolorowo i lirycznie


  Contents of volume
Comments (4)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
cytuję - zwyczajny zabieg pięknej duszy - samookreślenie swojej duszy mianem "piękna" zalatuje mi tutaj narcyzmem (?). Bardziej by mi odpowiadało słowo "smętnej" - no, ale to tylko moje zdanie. Natomiast całość kwalifikuje się do najwyższych ocen.
avatar
Ach, czemuż, duszo, płaczesz?
I czego tak wyglądasz?
Świat jest wesoły raczej,
Choć siwy to nie blondas.
avatar
W szaliku z wierszy czekam wiosny,
Choć minął marzec, kwiecień...
Ot, żywot cny poety,
Co fraszki słowem plecie.
avatar
Niektórzy tu nie wierzą
że ktoś ma piękną duszę
a dlaczego nie wierzą
chyba pisać nie muszę :)
Ładny wierszyk da Winczi.
© 2010-2016 by Creative Media