Go to commentsUwięziony w Wierszu
Text 255 of 255 from volume: Różne teksty
Author
Genrepoetry
Formblank verse
Date added2023-04-18
Linguistic correctness
- no ratings -
Text quality
- no ratings -
Views203

kochał poezję nade wszystko

lecz tym razem zgotowała prozę życia

trafił na zaborczą

pełną złudnych deklamacji


przydusiła zakrwawioną przerzutnią

z ostrymi zębami rytmu

oraz tego co autor miał na myśli

co jeszcze bardziej ugruntowało zwątpienie

gdyż nie znał przesłania


sprawnie i boleśnie przerzuciła go w głąb siebie

przywiązując ręce cierniową średniówką

jedno co mu pozostało

to odchylać głowę do tyłu

by ujrzeć nad sobą drabinkę wersów

oraz jasny prześwit u góry


jednak rymy częstochowskie

były przesadnie dokładne

co chwila spychały głowę w przeciwną stronę

odbierały nadzieję


czuł wokół gęstą aurę wiersza

niespieszno wirował umysłem twórcy

na kolistych ściankach

dostrzegał freski

rymów średniówek przerzutni

oraz delikatnych acz mocnych pajęczyn poezji


spowijały zewsząd ciężkim całunem

poetyckiej klaustrofobii

stawiały uparcie

niedokończoną kropkę nad i


nie wiedział

jaką rolę w tym wszystkim odgrywa wiersz

a jaką on

może muchy?


jednak po pewnym czasie

zaczęły w nim narastać sprzeczne odczucia

tym bardziej że rozpoznawalne przesłanie

coraz bardziej chłonął umysł

lecz nie do końca zrozumienia

które można bez przeszkód i za nic

deklamować


spojrzał jeszcze raz w górę

wtem zupełnie nagle nie poczuł więzów

mógł zacząć wędrówkę


szczebel po szczeblu

wers po wersie


na jednym z nich powyżej

przysiadła metafora

nakazała że ma nie zwątpić

a zatem nie zwątpił

bo cóż innego mu pozostało


nagle jakby wiedział

że tam u góry na tle prześwitu jest tytuł

wystarczy że stanie na początkowym wersie

może go dosięgnie


odczyta


zinterpretuje więzienie

na miarę przynależnych

danych mu możliwości


a później rozbuja ciało i wyleci poza

by wylądować na trampolinie prozy


tylko dlaczego właśnie tam?


  Contents of volume
Comments (0)
ratings: linguistic correctness / text quality
no comments yet
© 2010-2016 by Creative Media