Go to commentsdrzewo mojej obecności (wiersz inspirowany twórczością Czesława Miłosza)
Text 16 of 21 from volume: Irena
Author
Genrepoetry
Formblank verse
Date added2014-05-31
Linguistic correctness
Text quality
Views1886

drzewo początku i końca rośnie w ogrodzie życia  


kiedyś ominęłam je szerokim łukiem obojętności  

nie patrząc mu w oczy  

i zagarniając dla siebie jego wszechobecny cień  


to drzewo było wyznacznikiem mojego nie-bytu  

w który na chwilę uwierzyłam  

i zgasłam  


obudziła mnie poezja miłosza  

zaklęta w konarach pniach liściach i kwiatach  

w nowym lesie nowego istnienia  

między brzaskiem a brzaskiem  

między jeziorem wspomnień zaniedbanych a plażą doświadczeń  

między jawą a snem  


jej obraz dźwięk smak i zapach  

obudziły we mnie radość obecności w tym czasie i miejscu  

w którym noc równa się z dniem  

a kwiat paproci kwitnie całą wieczność  


drzewo mojej obecności  

to gesty myśli i słowa zaklęte w wersy i zwrotki  


drzewo mojej obecności  

to dzieciństwo utkane z fragmentów wspomnień  


drzewo mojej obecności  

to las marzeń ukryty za kotarą poezji miłosza

  Contents of volume
Comments (2)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
Sztuka (w tym sztuka słowa) wyprowadza nas z naszego cienia - "za rzekę, w cień drzew..."
avatar
K8edy masz wszystkiego dość, sięgaj tylko po dorobek Mistrzów. Na resztę szkoda twojego coraz krótszego czasu!
© 2010-2016 by Creative Media