Go to commentszwierszowanie autentycznych wydarzeń
Text 113 of 115 from volume: dziwowisko
Author
Genrephilosophy
Formblank verse
Date added2019-11-21
Linguistic correctness
Text quality
Views1029

30 uciśnięć

klatki piersiowej

czas

na powrót z nieba


ksiądz

z ostatnim namaszczeniem

ratownikowi medycznemu

wchodzi w drogę


klasyczny

konflikt interesów


sam zainteresowany

ze zdumienia

szeroko otwiera oczy

i ostatnią godzinę

wkłada

do tylnej kieszeni spodni

rzucając kilka słów

mimochodem


naoliwiony powietrzem

widzę nadzieję

tam gdzie jej nie ma

  Contents of volume
Comments (4)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
Gdyby każdy duszpasterz kończył obok teologii także medycynę, a nasi lekarze 2. fakultet robiliby na KUL-u, żadnych chorób ni duszy, ni ciała u nas nie byłoby
avatar
naoliwiony powietrzem
widzę nadzieję tam
gdzie jej nie ma

(patrz końcowe wersy - cytuję z pamięci)

Życie jednak wciąż tryumfuje, więc

Uśmiechnij się!
Jutro będzie lepiej
Już od pierwszych godzin dnia,
Gdy noc już pójdzie spać!

śpiewała kiedyś Barbara Krafftówna, i dożyła nie tylko sędziwego wieku, ale i spełnienia wszystkich najpiękniejszych marzeń
avatar
Człowiek żyje! Czyja to zasługa? Pewności nie mam...
Emilia dziękuję za ślady zainteresowania.
avatar
Medycyna dzisiaj ratuje wcześniaki, przeszczepia serce, wylecza nieuleczalnych, podnosi z łoża ßmierci i wszystk8ch nas zmarchwychwstaje. Ile jej zawdzięczasz, ten tylko się dowie, kto odzyskał życie, kto ocalił zdrowie.
© 2010-2016 by Creative Media