Temat: Szan. Redakcjo Publixo, com., co z tymi 'newsami' na stronie głównej portalu? konkursami etc.? (3)
12 Kwi 2017 o 07:13
Cudownie! Wielkie dzięki za nowe newsy :) także w imieniu całej rzeszy PT Czytelników i Piszących!
06 Kwi 2017 o 10:40
Tak, newsy mogą dodawać wszyscy użytkownicy, tylko muszą one zostać zaakceptowane przez admina - kilka zdarzyło mi się przeoczyć, ogromnie przepraszam dodających. Dział faktycznie został ostatnio ciut zaniedbany, postaram się go zreanimować.

W newsach powinny się znajdować jedna wyłącznie takie bardziej oficjalne wiadomości ze świata literackiego - typu konkursy organizowane przez różne instytucje. Na pomysły własne miejsce jest raczej na forum.
Temat: Zabawy (2)
03 Kwi 2017 o 15:19
Bronmusie, wreszcie napisałeś coś rozsądnego. I tak trzymaj!
03 Kwi 2017 o 09:15
Co jakiś czas na Publixo pojawiają się propozycje różnych dziwacznych zabaw. Ostatnia dotyczy układania rymowanek typu:
Lepiej tyłkiem trzeć o jeża,
niźli kochać tego zwierza.
Zabawa przednia, ale może bardziej przednia byłaby zabawa w kółko graniaste.
Temat: Róbmy swoje (3)
03 Kwi 2017 o 02:27
Chodzi tylko o to, by także ta, jakżeż ważka, "literatura w służbie polityki" walczyła o swoje w ramach uprawianego gatunku a nie w męczliwych komentarzach, które mają się nijak do komentowanej literackości... co nie tylko nad Zambezi czy w Suazi bardzo wszystkich razi :)
24 Mar 2017 o 16:25
Jestem bardzo bardzo za. Kto ma ochotę na pyskówki i mordobicie, są przecież za drzwiami tej remizy sztachety :)
Temat: Fantazje Zielonogórskie 2017 - konkurs literacki (1)
24 Mar 2017 o 12:39
Nadchodzi czas Fantazji!

Zielonogórski Klub Fantastyki Ad Astra ogłasza VII edycję otwartego konkursu literackiego Fantazje Zielonogórskie na opowiadanie fantastyczne inspirowane przeszłością, teraźniejszością lub przyszłością Zielonej Góry. Prace powinny być osadzone w konwencji szeroko pojmowanej fantastyki (sci-fi, fantasy, horror, legendy miejskie, realizm magiczny, itp.) splecionej z wątkami zielonogórskiej historii lub codzienności. Najlepsze konkursowe opowiadania zebrane zostaną w postaci antologii.

Sądzimy, że wiedzę o Zielonej Górze i jej bogatej historii można upowszechniać również za pomocą fantastyki. Klimat i metafizykę miasta można budować także w świecie wyobraźni. Chcielibyśmy, aby co roku o kolejny tomik rozrastała się biblioteczka zielonogórskich fantazji, marzeń i koszmarów. Na półkach czytelników stoi już sześć tomów tekstów o naszym fantastycznym mieście, a w 2015 roku Fantazje zwyciężyły w prestiżowym plebiscycie Nasze Dobre Lubuskie.

Konkurs towarzyszy tegorocznym 31. Bachanaliom Fantastycznym, które odbędą się we wrześniu 2017 roku w Zielonej Górze. Wtedy też ukaże się antologia z najlepszymi tekstami. Zwycięzca naszego konkursu, prócz publikacji i chwały, otrzyma też nagrodę finansową w wysokości 1000 zł.

W tym roku Zielonogórski Klub Fantastyki Ad Astra obchodzi swoje 35 urodziny! Z tej okazji wszystkim chętnym proponujemy dodatkową zabawę: czekamy na opowiadania w których nawiążecie literacko do ZKF Ad Astra (szczegóły w regulaminie konkursu).

Opowiadania należy nadsyłać do 1 czerwca 2017 r. na adres: fantazjekonkurs@gmail.com. Ich objętość nie może przekraczać 35 tys. znaków.

Regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.fantazje.adastra.zgora.pl

Sekretarzem konkursu jest Maciej Dobrowolski. Kontakt poprzez emaila konkursowego.
Temat: Róbmy swoje (3)
24 Mar 2017 o 11:19
Od dłuższego czasu (będzie już dobrze ponad rok) na naszym forum zagnieździło się to, co w naszej polityce: bezsensowne przepychanki słowne, złośliwe wypowiedzi i nienawiść. Rozumiem, że każdy może pisać o czym chce i jak chce. Uważam jednak, że nasze forum nie powinno być forum politycznym. Ciągnące się polityczne "dysputy", przechodzące czasem w osobiste wycieczki, uważam za niepotrzebne. Spowodowały one u mnie niechęć do czytania zamieszczanych tu utworów, a tym bardziej do ich komentowania.
Czy można poprawić atmosferę na naszym forum?
Myślę, że tak i mam nawet mam pewne propozycje:
1. Błędy ortograficzne, interpunkcyjne i inne tzw. "warsztatowe" komentujemy i wytykamy bez ograniczeń. Sam robię ich sporo i takie uwagi tylko mi "dobrze robią".
2. Treść natomiast komentujemy tylko w formie: "Podobało (lub nie podobało) mi się bo.... ". W tym "bo" można napisać np: bo mam inne poglądy polityczne, lub coś w tym rodzaju. Nie wolno pisać np: bo masz durne poglądy itp. Jeśli skomentowany zacznie odszczekiwanie się, proponuję mu odpisać: "dziękuję za odpowiedź (komentarz)" i zakończyć wymianę zdań.
Wiem, że to może być trudne, ale innego ratunku nie widzę.
To forum jest (a przynajmniej powinno) być miejscem, gdzie prezentujemy nasze utwory, a nie nasze frustracje.
Zmarły niedawno wielki mistrz słowa napisał:
"Róbmy swoje!
A Ty, Widzu, brawo bij!
Róbmy swoje!
A Ty zdrowie nasze pij!
Niejedną jeszcze paranoję
Przetrzymać przyjdzie - robiąc swoje!"

Dlatego apeluję do Was koledzy:
Róbmy swoje. Piszmy i komentujmy, ale wpadajmy w "paranoję".
Temat: Szan. Redakcjo Publixo, com., co z tymi 'newsami' na stronie głównej portalu? konkursami etc.? (3)
22 Mar 2017 o 16:57
Czy my-Piszący też możemy dodawać tutaj swoje grosze i wnosić jakieś własne "inicjatywy twórcze"? Mam pomysł na taki konkurs dla każdego.
15 Mar 2017 o 23:05
Łojotok, łupież i łuszczyca też są straszne.
15 Mar 2017 o 22:04
Obsesja to okropna, bo nieuleczalna przypadłość, ale ponoć hif jest gorszy.
15 Mar 2017 o 21:43
Widzę, że obsesja nie ustąpiła. Tylko tyle, szkoda nafty.
Temat: My - literaci (11)
14 Mar 2017 o 12:07
Jeśli Piszący nie mają klasy - to... kto tę klasę ma?? Niepiśmienni?
14 Mar 2017 o 08:20
Wydaje mi się, że to zbyt duże zadęcie.
14 Mar 2017 o 01:05
Jako poeci, pisarze czy publicyści reprezentujemy - nie tylko na tym szan. Portalu, ale i w literaturze polskiej? międzynarodowej?? - szczególne, wyjątkowo cenne (bezcenne??) środowisko twórcze.

Noblesse oblige.

Czy może... się mylę?
Temat: Mieć klasę (9)
12 Mar 2017 o 17:56
łeee. To wszystko tutaj to trollowanie na byle jakim poziomie. W bezpośredni sposób dotykające ego przeciwnika. Prawdziwe trolle tak nie robią. Takie rzeczy dzieją się w przedsionku piekła, gdzie dusze się licytują o miejsce w kotle. Potem jest już tylko jęk i zawodzenie.

Szymborka jest pożałowania godna, bo ona od nieprawdopodobnej tandety zaczynała, śmierdzącej socrealizmem w dodatku. Gdyby nie jej mąż, który dla wycezylowania jej lektury podtykał, niechybnie skończyłaby w wychodku. Ten, który kryjąc się za oceanem i pisząc o dzikich ludziach, też niewiele lepszy. Gdyby jego tylko zrozumiano...
Parszywcy ze Sztokholmu dłubiąc w nosach wyciągają kozy i niemi straszą wyrafinowaną publiczność. I obrzydzają Panteon. I potem to wszystko spływa do ścieku. A tam już wiedzą najlepiej, co dobre, a co niedobre.
12 Mar 2017 o 05:04
Legionie, gdyby to pisały szczochy, można byłoby im wybaczyć. Ale tak pisze dojrzała osoba uważająca się za patriotę i artystę.
08 Mar 2017 o 18:58
Nie mam żadnego doświadczenia. Najlepiej spytaj administratora.
07 Mar 2017 o 23:05
A nie lepiej na Zbiorniku?
Temat: Legion (2)
07 Mar 2017 o 08:48
Witaj, Legion. Obszerne to imię. :)
Czytałam już twoje teksty, ale nie zaszkodzi odpowiedzieć, jak ktoś się wita.
Fakt, grzmisz, dudnisz i huczysz. Nie pozostawiasz czytelnika obojętnym. Na komentarze potrzeba zastanowienia, a ja często biegnę już dalej, ale ty wiesz, że masz publiczność.
© 2010-2016 by Creative Media