Go to commentsWierszyk o tym, że 'o, raju!'
Text 59 of 123 from volume: Oczko, misie, puszcza
Author
Genrehumor / grotesque
Formpoem / poetic tale
Date added2018-11-26
Linguistic correctness
Text quality
Views1389

Żem jest omylny człowiek, zatem niewykluczone, 

że Adam miał był męża, a Ewa, Ewę, żonę. 


No i niewykluczone, że ja, za mąż wychodząc 

naturze urągałam, w natury mądrość godząc. 


A że wszystko jest względne, bo myśl ewoluuje, 

więc Adam może z jabłkiem... (ot tak, konfabulując). 


A Ewa może z wężem? Lecz nieco mi to zgrzyta, 

by z gadem wydzierżyła ta rajska prakobieta. 


Lecz skoro żem omylna, tu także mogę zbłądzić - 

natura mnie zlustruje, jest sąd, niech mnie osądzi. 


A że omylny bywa ten, który niezawisły, 

to jabłko się urwało, zrodziły zeń domysły, 


że przecież co ma wisieć, to spadać nie powinno 

i lepiej nie zaglądać w naturę i w intymność. 


Do raju nam by wrócić, u źródeł się przekonać, 

jak ma się (z tegoż tekstu) gdybanie - mąż, czy żona. 


Bo czasy takie przyszły, że wciąż dowodów trzeba, 

że Adam jest Adamem, a Ewą, nasza Ewa. 


*** 


Uwaga! Gdyby ktoś, 

chcąc zrobić mi na złość, 

dowodził, że w to graj, 

że jest dowolny raj, 

to ja mu prosto w gębę, 

że może też tkwi w błędzie 

wpisanym w DNA? 

A w Raju wszystko gra!






 
  Contents of volume
Comments (4)
ratings: linguistic correctness / text quality
avatar
Nie wiem np. czy Chaskosky President from Warsaw to Rafał czy Rafaela? Teraz przez te hormony, to babom na brodzie rośnie zarost, a faceci w tym samym miejscu nadzy niczym niemowlęca pupa? :-)))
avatar
Świat się zmienia, nowe mody,
męskie łaszki ażurowe. :)
avatar
Myśląc w miarę logicznie, jeżeli biblijna Ewa jest /klonem/ wyjęta z żebra Adama, to... czemu by nie? Dlaczego baba nie miałaby nie mieć wąsów??

Mnie raczej dziwi brak u zbyt wielu dzisiejszych facetów tzw. jaj. Baby je przecież mają
avatar
Że Adam miał był męża,

(patrz stosowna teza)

rzecz genetycznie udowodniona:
Adama żoną był Adamek-żona.
© 2010-2016 by Creative Media