Temat: chyba zmienię nick na 'Felicjan' (14)
16 Maj 2018 o 19:12
Arsene, w jakim celu powtórzyłeś mój post (to cytat)? Nie ma jakiegokolwiek komentarza...
Temat: Twórczość (?) (6)
14 Maj 2018 o 20:29
Wpisałam wcześniej nie tam gdzie trzeba. To jeszcze raz:

Spokojnie. Możemy wrócić do tematu. Zależy Tobie, zależy mnie, a może jeszcze ktoś zechce zaprezentować swoje artystyczne zdjęcia lub piękną grafikę, albo malarstwo?

Spróbuję to załatwić :) Trochę cierpliwości, bo muszę najpierw z Lottą coś uzgodnić, a przede wszystkim uzyskać Jej zgodę.
Temat: Zdjęcia na publiXo (4)
14 Maj 2018 o 20:26
Spokojnie. Możemy wrócić do tematu. Zależy Tobie, zależy mnie, a może jeszcze ktoś zechce zaprezentować swoje artystyczne zdjęcia lub piękną grafikę, albo malarstwo?

Spróbuję to załatwić :) Trochę cierpliwości, bo muszę najpierw z Lottą coś uzgodnić, a przede wszystkim uzyskać Jej zgodę.
14 Maj 2018 o 19:18
- i taki właśnie koniec zaprojektowała LOTTA?
Temat: Zdjęcia na publiXo (4)
14 Maj 2018 o 19:08
... już wiele lat minęło, to marny znak
- więc jak to mam ocenić, powiedz - jak? ...
14 Maj 2018 o 09:54
Musbron,

już dawno o tym rozmawialiśmy.

link
Temat: chyba zmienię nick na 'Felicjan' (14)
11 Maj 2018 o 13:09
Jego słynne słowa "A niech was wszyscy diabli" (jedyne wypowiedziane przez niego w całej sztuce, pod koniec drugiego aktu) są wyrazem jego bezradności wobec sytuacji, w jakiej znalazła się cała rodzina Dulskich.
Temat: Witajcie (13)
10 Maj 2018 o 21:02
tak się czuję :)
Temat: Znalezione w internecie -o wulgaryzmach pod rozwagę (62)
10 Maj 2018 o 20:38
ja też nie wiem
dlaczego niektórzy tutaj ,, twórcy,, nie potrafią inaczej się wyrazić jak przez rynsztokowy język
ubożeje nasza piękna polszczyzna i marnieje
a przecież to nasze korzenie i nasz rodowód od wieków
Temat: Wileńszczyzna w miniony czas (42)
10 Maj 2018 o 13:25
"To było wczoraj"... Dzięki, Piórko :)
Bardzo fajne spotkanie autorskie - moje i drugiego prozaika z czytelnikami. Żal było nam i słuchaczom kończyć, ale czas był ograniczony... półtorej godziny minęło jak z bicza strzelił. Sądząc po reakcjach widzów i końcowych, już indywidualnych rozmowach z nimi - też nie żałowali przyjścia... :)
09 Maj 2018 o 23:32
"To było do przewidzenia ;) Zaciszna (i nie tylko tam) s(r)uliko-pacyna w formie... :-)))"

Nie wiem dlaczego pod wierszem gruszki, niezwykle skromna befana, tak wyraziła się o moim komentarzu. Komentarz jej nie dotyczył, wierszyk nie jest jej, dlatego chciałabym wiedzieć dlaczego niezwykle skromna i prawie święta znowu ze mną zaczyna, a potem będzie lamentować i latać na skargę.
09 Maj 2018 o 10:11
To dzisiaj! Jeszcze raz, powodzenia, Hardy!

:) :) :)
Temat: Witajcie (13)
08 Maj 2018 o 07:10
mam nadzieję, że będziesz czuć się tutaj co najmniej dobrze
WITAJ
06 Maj 2018 o 15:17
Nie dajcie sobie wmówić, że użycie powszechnie znanego wulgaryzmu, w jakikolwiek sposób i w jakiejkolwiek sytuacji, może podnieść wartość artystyczną tekstu bądź być uzasadnione artystycznie przez kontekst sytuacyjny. Użycie wulgaryzmu zawsze i wszędzie jest wyrazem prymitywizmu nadawcy wypowiedzi i potwierdzeniem braku szacunku dla odbiorców. Jeśli brzydkie słowa stosują osoby zawodowo parające się piórem, dają tym świadectwo swej językowej nieporadności.

Swego czasu do problemu nieprzyzwoitych wyrazów w literaturze odniósł się noblista, Henryk Sienkiewicz. Od przeszło stu lat najpopularniejszy polski pisarz, zgodnie z relacją Adama Grzymały-Siedleckiego miał powiedzieć:
"Zrozumiała rzecz, że imię prawdy musi się pisarz czasem udać do pojęć koszarowych, ale do pojęć, niekoniecznie do słownictwa; trzeba popracować głową, by znaleźć godziwą formę językową na wyrażenie tego pojęcia; dobrze się napociłem, zanim Zagłobie wymyśliłem: Całuj psa w podogonie. - Drastyczne tematy powieściowe? - cóż? - finalna faza strawienia pokarmów jest też dokumentem życia, ale mam pewne wątpliwości, czy byłaby dość ponętnym tematem w dziele artystycznym. Zostawmy te zagadnienia analizie naukowej."

Wulgarne dzieła wulgarnych literatów zostawcie tam, gdzie ich miejsce. W rynsztoku.
02 Maj 2018 o 14:42
Nie będzie źle, Piórko :) Poprzednie spotkania autorskie się udały, to i to kolejne mnie nie zestresuje ;) Ale, fakt, tym razem organizuje i zaproponował mi oddział ZLP, z czego się bardzo ucieszyłem :)
01 Maj 2018 o 22:34
Hardy napisał:
Tadeuszu (dopiero teraz przeczytałem Twój wpis), jak na razie mam bardzo dobre recenzje i egzemplarzy z nakładu ubywa :) Skłamałbym, gdybym napisał, że nie cieszę się z tego :)

PS. Przy okazji - w środę, 9 maja 2018, o godzinie 17:30, będę miał kolejne, otwarte spotkanie autorskie w Bydgoszczy przy ulicy 16 Pułku Ułanów Wielkopolskich 1, osiedle Błonie. Miejsce: Klub "Orion" Bydgoskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Organizator: Związek Literatów Polskich, Oddział Bydgosko-Toruński.
Kto mieszka niedaleko, ma czas w środowe popołudnie, a zwłaszcza chęć na spotkanie ze mną - zapraszam :) Będzie okazja do poznania się "na żywca" :)

WOW WOW
Jeszcze raz, gratulacje, Hardy! :) ZLP, to już pierwsza liga! Trzymam kciuki :)

:) :)
30 Kwi 2018 o 21:57
Tadeuszu (dopiero teraz przeczytałem Twój wpis), jak na razie mam bardzo dobre recenzje i egzemplarzy z nakładu ubywa :) Skłamałbym, gdybym napisał, że nie cieszę się z tego :)

PS. Przy okazji - w środę, 9 maja 2018, o godzinie 17:30, będę miał kolejne, otwarte spotkanie autorskie w Bydgoszczy przy ulicy 16 Pułku Ułanów Wielkopolskich 1, osiedle Błonie. Miejsce: Klub "Orion" Bydgoskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Organizator: Związek Literatów Polskich, Oddział Bydgosko-Toruński.
Kto mieszka niedaleko, ma czas w środowe popołudnie, a zwłaszcza chęć na spotkanie ze mną - zapraszam :) Będzie okazja do poznania się "na żywca" :)
Temat: Czym jest dla nas dzisiaj humanizm? (33)
25 Kwi 2018 o 07:56
Milczenie jest przyzwoleniem. Za Hipokratesem
24 Kwi 2018 o 18:58
Dziwi mnie to bardzo, że nikogo nie interesują inne formy twórczości. A bez pomocy z waszej strony administracja (LOTTA) nawet nie zechce skomentować tematu. Marazm i ...
Temat: Czym jest dla nas dzisiaj humanizm? (33)
21 Kwi 2018 o 03:47
Za mojej pamięci i moi śp. Dziadkowie, i śp. Rodzice w relacjach z innymi ludźmi używali, jak się teraz okazuje, bardzo subtelnego, wyrafinowanego, koronkowego wręcz - w zestawieniu z tym dzisiejszym - języka. W ogóle nie przeklinali! Co wydaje się jakimś mojej głowy totalnym wymysłem! Najstraszniejszym przekleństwem mojego śp. Dziadka było "CHOROBA!" Kiedy padało to jego "CHOROBA!", świat cały drżał w posadach, a my-dzieciaki truchleliśmy z przerażenia i zwiewaliśmy, gdzie pieprz rośnie.

Nie pamiętam, żeby tamto pokolenie przeklinało tak strasznie, jak to się słyszy dzisiaj wszędzie. Nie pamiętam tego epatowania karczemnym podłym słowem, co mamy obecnie na codziennym chleba powszedniego talerzu! Im bardziej solisz pieprznie, dosadnie, krwiście i soczyście, tym bardziej jesteś cool!

Pytam Szan. Panów (bo Szan. Panie już pytałam :) Gdzie się podziały tamte prywatki? Jaki jest ten nasz humanizm 3. Tysiąclecia?
© 2010-2016 by Creative Media