Temat: Kwalifikacja zbiorów (5)
29 Paź 2017 o 22:00
To użytkownik dodając utwór, sam ustawia sobie, gdzie co chce mieć. Redakcja portalu nie ingeruje w jakikolwiek sposób w zamieszczanie treści, poza oczywiście usuwaniem tych łamiących regulamin.
29 Paź 2017 o 21:04
Emilio, nie miałam do tej pory takiego problemu, bo, wstawiając wiersz albo opowiadanie, sama decydowałam o kwalifikacji. Być może, nie zwracając na to uwagi, sama gdzieś zostawiasz ślad, i wychodzi od Sasa do Lasa.
Jesteś pewna, że przed kliknięciem "Zapisz" zawsze wybierasz rodzaj utworu i zbiór? Przepraszam, że tak pytam, ale wydaje mi się to pasująca odpowiedzią.
29 Paź 2017 o 07:28
Kto decyduje na publixo.com o tym, z jakim gatunkiem literackim mamy do czynienia w sytuacji, kiedy pojawia się - pod jednym tytułem - szereg bardzo BARDZO różnych utworów? W moim przypadku powstały w ten sposób np. istne dziwolągi: w cyklu "Tłumaczenia na nasze" ktoś to sklasyfikował jako "zbiór wierszy", chociaż jest tam i epika, i liryka, i istny dramat, w przypadku zaś szkiców krytycznoliterackich "Obcy - czyli nie mój ergo gorszy" napisano, że jest to... powieść?? Może należałoby to jakoś z nami konsultować??
Temat: Sen z otwartymi oczami (4)
22 Paź 2017 o 08:53
Badania nad historią relacji państwo-Kościół (także w Polsce) pokazują, że ten nasz katolicyzm na piętrach decyzyjnych jest przede wszystkim "głównie i jedynie" polem zaciętej walki o MOJĄ wolność (i ta TWOJA nic mnie nie obchodzi) - a ta z kolei (walka o wolność) zawsze była/jest/i będzie areną "jedynie i głównie" zażartych bojów - o MOJĄ władzę. Nie ma tu zatem miejsca raczej ni na pogłębioną refleksję nad Boskością wszystkiego, co dookoła nas, ni - na wolność. W tym świetle na dolinnych parterach wzorcowy europejski chrześcijanin jest produktem zniewolenia tak przez państwo - jak i przez Kościół. Tak bym to widziała :(
21 Paź 2017 o 19:17
Pisałam, że Polacy nie byli nigdy wzorowymi chrześcijanami. Ty, Emilio, piszesz o wzorcowych, a to chyba jeszcze wyższa poprzeczka. Uff... W takim razie uzupełniam, że Polacy, moim zdaniem, nigdy nie byli i nie są wzorcowymi chrześcijanami.
A jak się teraz jakiś wzorowy albo wzorcowy chrześcijanin obrazi, to chyba też nim już nie będzie. Chociaż nie ma przykazania "nie obrażaj się", więc już nie wiem.
Co to w ogóle znaczy dla ciebie, Emilio, ten wzorcowy chrześcijanin?
21 Paź 2017 o 18:13
Emilio, idealizujesz ludzi. Nie wydaje mi się, aby Polacy byli kiedykolwiek wzorowymi chrześcijanami. Owszem, nasza obecność w kościołach wyróżniała się i wyróżnia w porównaniu do tego, co się dzieje w państwach zachodniej Europy. Nie wiem, z czego to wynika, bo te same osoby, które co niedzielę chodzą na mszę, nie myślą o tym, żeby zawsze żyć zgodnie z dziesięcioma przykazaniami. Być może jest w nas więcej tzw. bojaźni Bożej w znaczeniu lęku przed karą. Być może jesteśmy bardziej przywiązani do tradycji. Ale na pewno nie jesteśmy wzorowymi chrześcijanami.
Sposób życia Polaków jest normalny i ludzki. To tylko jednostki, które żyją pięknym, dobrym życiem, pomagają innym, nie obmawiają. Ale jeśli te osoby zaczynają się angażować politycznie, wmawia się im rzeczy, o których nawet nie pomyślały.
Zwykły przeciętny Polak raczej łatwo się zaperza i nie lubi, jeśli mu się wmawia, że białe jest czarne, a czarne białe. To, co mnie ostatnio przeraża, to kult jednostki. Nie sądziłam, że Polacy są do tego zdolni.
21 Paź 2017 o 08:04
Papież Wielki Polak wołał do uśpionego ludu: "Niech zstąpi duch twój! Niech zstąpi duch i odnowi oblicze ziemi - TEJ ziemi!"

Moje pytanie brzmi: na czym DZISIAJ miałaby polegać ta odnowa? Na nieustannej kopance, byle tylko komuś dokopać?? Kim my-Polacy - jako wzorcowi chrześcijanie - jesteśmy po prawie 30 latach "wolności"??
Temat: Konkursy (6)
17 Paź 2017 o 10:05
Lily, serdecznie gratuluję!

buziaki :*
10 Paź 2017 o 17:41
lilly napisał:
Co do wiersza "Patria", to muszę wyjaśnić, jak to jest z dalszą publikacją, czy nie mam na jakiś czas ograniczeń.

Pewnie tak, ale może chociaż pozostałe możesz opublikować.
09 Paź 2017 o 19:42
Nie wiem, czemu cytat Adka nie został zapisany jako cytat.
09 Paź 2017 o 19:41
PS
Co się stało z Twoim wierszem, który dzisiaj zamieściłaś na Publixo (przepraszam, nie pamiętam tytułu)? Widziałem go wcześniej, a teraz jak siadłem wreszcie do komentowania, już go nie ma. Szkoda, bo moim zdaniem poruszał ważną kwestię.

Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam. :)

Adku, problem był w zapisie gatunku. Zaliczyłam do "fraszka, limeryk", a potem bardzo mi się gryzło z problemem przedstawionym w wierszu. Może wstawię dzisiaj jako biały wiersz i już. :)
Co do wiersza "Patria", to muszę wyjaśnić, jak to jest z dalszą publikacją, czy nie mam na jakiś czas ograniczeń.
08 Paź 2017 o 21:25
Gratuluję. Z chęcią bym przeczytał. Temat ciekawy, szczególnie teraz.

PS
Co się stało z Twoim wierszem, który dzisiaj zamieściłaś na Publixo (przepraszam, nie pamiętam tytułu)? Widziałem go wcześniej, a teraz jak siadłem wreszcie do komentowania, już go nie ma. Szkoda, bo moim zdaniem poruszał ważną kwestię.

Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam. :)
Temat: My - literaci (11)
08 Paź 2017 o 16:15
janko napisał:
Chyba bardzo dużo jest prawdy i mądrości w stwierdzeniu, że milczenie jest złotem.

Świetne!
08 Paź 2017 o 13:39
Chyba bardzo dużo jest prawdy i mądrości w stwierdzeniu, że milczenie jest złotem.
06 Paź 2017 o 16:39
Uderzono w stół, a przysłowiowe nożyce, a jakże mogło być inaczej, i to z jaką, iście naukowo-wojskową,detaliczną drobiazgowością,się odezwały. A do meritum, o jakie chodziło Pani Emilii, daleko, daleko...A przecież na to, ciekawy czytelnik, jak czekał, tak czeka. Pozdrowienia z urlopu
Alf
Temat: Konkursy (6)
05 Paź 2017 o 21:38
Na głównej stronie publixo znajduje się od pewnego czasu informacja o Małopolskiej Nagrodzie Poetyckiej "Źródło". Przeczytałam i wysłałam zestaw wierszy na konkurs. Niedawno dostałam informację, że mój wiersz "Patria" (nie mylić z partią) znalazł się wśród wyróżnień honorowych. Bardzo mnie to cieszy, tym bardziej, że znajdzie się w tomiku pokonkursowym. Najdziwniejsze jest dla mnie, że w moim przekonaniu nie jest najlepszy z wierszy, które wysłałam na konkurs. Ale że tematem jest "źródło", kim jesteśmy, jak siebie oceniamy jako Polaków, okazał się ten wiersz jednak dla jurorów najlepszy. Tak to jest z tematami i jurorami...
Lotto, dzięki za linka na konkurs.:)
Temat: Witam wszystkich (14)
02 Paź 2017 o 19:50
lilly napisał:
Witam i życzę dobrej weny.

Dziękuję Lilly, również za Twój miły komentarz
pod moim pierwszym opublikowanym limerykiem.

Serdecznie Cię pozdrawiam
Temat: Witam (3)
02 Paź 2017 o 15:00
Witam i serdecznie pozdrawiam. Bardzo się cieszę, że masz takie oczekiwania. Z krytyką każdy z nas się spotyka i dobrze, jeśli zakładamy, że można się z niej czegoś nauczyć. Tak właśnie powinno być. :)
Temat: Witam wszystkich (14)
02 Paź 2017 o 14:57
Witam i życzę dobrej weny.
Temat: My - literaci (11)
02 Paź 2017 o 14:50
emiliapienkowska napisał:
Jako poeci, pisarze czy publicyści reprezentujemy - nie tylko na tym szan. Portalu, ale i w literaturze polskiej? międzynarodowej?? - szczególne, wyjątkowo cenne (bezcenne??) środowisko twórcze.

Noblesse oblige.

Czy może... się mylę?

Pisarze i poeci posiadają takie same właściwości charakteru jak każdy inny człowiek, więc także wady. Z racji tego, że ze swoimi poglądamitrafiają do szerszej grupy osób , powinni być bardziej rozważni w słowach. Nie wiem, czy duma z tego, że jest się pisarzem, poetą czy publicystą, może coś pomóc. Skromność przeważnie nie szkodzi.
Na szczęście twórczość to coś więcej niż poglądy, to sposób widzenia świata i oryginalny opis, który działa na wyobraźnię części czytelników. Jeśli ktoś nie akceptuje, że jego teksty nie mogą podobać się wszystkim, zachowuje się dziecinnie.
© 2010-2016 by Creative Media