Temat: papapa (6)
31 Sty 2018 o 11:47
witaj Sławku
może podniesiesz morale tego portalu
bo tu coraz częściej jest tragikomicznie.

Arsene
31 Sty 2018 o 08:17
emiliapienkowska napisał:
Doskonały wątek - i świetne z Niego już na dzień dobry arcydzielo :)

Milczenie - nawet długie - zawsze oznacza u nas jedno: zgodę, która buduje.

Hejka - i nara!

Dzięki EmiliaPieńkowska. Ty jedna umiałaś mnie przywitać. I chociażem chłop do roboty a nie od picia, a piwa nie umię wypić ani jednego...ale, co ja gadam. miałem tu kłopoty z akceptacją tego stanu jakim jest upośledzenie umysłowe umysłu. No cóż, nic więcej nie mogę dodać. Pocahontas ze mnie żadna. Niedźwiedzi nie umiem bić. I coraz to rusz, przypomina mi się jakaś historia. ale nie umiem wkleić. Dałby Bóg jakiegoś łba, co lichym wdzieć się zaczyna, a lichym wdzieć, znaczy wkleić.
31 Sty 2018 o 07:27
Doskonały wątek - i świetne z Niego już na dzień dobry arcydzielo :)

Milczenie - nawet długie - zawsze oznacza u nas jedno: zgodę, która buduje.

Hejka - i nara!
Temat: Los innformacja (6)
31 Sty 2018 o 02:09
Lotto, dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Bajka 37.
Temat: Witajcie:) (14)
31 Sty 2018 o 02:07
Witaj, Erato. Ja tez tu nowa, ale cieszę się, ze będę miała nową koleżankę - że tak ośmielę się powiedzieć. Zahaczyłam juz o Twój wiersz, tylko myślę nad sensownym komentarzem, bo ważny i palący problem w nim poruszasz. Ach te punkty, są wszędzie. Pozdrawiam, Bajka.
30 Sty 2018 o 19:01
Bajka37 napisał:
Dlaczego wszystko podciągane jest pod politykę i to na Forum, które, z założenia, powinno być bezstronne, tzn. wypowiedzi pod tekstami?

Ehm, taki lokalny koloryt. Zgłaszaj do kosza jako komentarze nie na temat.
30 Sty 2018 o 17:04
Żyj i czuj się dobrze, Erato. Poczytam Ciebie, zobaczę... zresztą już zahaczyłem wzrokiem, chociaż nieczęsto bywam ;)
Nie zawsze jest dobrze, ale ważne, aby tych momentów więcej :)
30 Sty 2018 o 12:17
Witaj emiliapienkowska! Dziękuję za ciepłe przyjęcie:) Powtórzę, cieszę się, że mogę tu gościć. I choć to niespełna doba, widzę, że galeria postaci bogata. Smaki i sposoby przyrządzania różne, acz interesujące. Nie brakuje ostrości papryczki chili:)...i dobrze, to ona nadaje pikanterii. Pozdrawiam.
Temat: papapa (6)
30 Sty 2018 o 11:15
Zastanawiam się czy wybrałem właściwy tytuł wątku. Bo co to znaczy: papapa. To może być papa na dachu. Alu tu występuje po trzykroć pa. A więc wzmocnione pa. Czyli dach musi być duży. Nazywam się Sławomir Góralewski. Jeśli ktoś mnie nie zna, to nisko się kłaniam.
30 Sty 2018 o 07:47
Refleksyjnych Kobiet/Matek/Muz/Poetek bardzo nam brakuje w każdym naszym, zacnym tak, kręgu.

Salve, Erato :)
29 Sty 2018 o 20:46
Jestem żoną, matką dwójki dzieci, siostrą jednego brata, uważnie obserwującą to, co się dzieje wokół mnie. Kocham góry, zwierzęta i wszystko, co żyje:) W wolnych chwilach maluję słowem. Nieustająco uczę się dystansu do siebie i świata. Cieszę się na tę konfrontację, a przede wszystkim kontakt z Wami. Dlaczego "ona-ja-kobieta"? Bo nią jestem, i choć dyskusję o prymacie płci kulturowej nad biologiczną, chwilowo przysłoniły inne poważne(?) tematy, nie zamierzam rezygnować z dzielenia się, czasem może zbyt kobiecym punktem widzenia. W dorobku mam też teksty odnoszące się do współczesnych wydarzeń w świecie i kraju...refleksji uniwersalnych i czysto ludzkich, stojących ponad wszelkimi podziałami dotyczącymi płci, kultury, religii czy orientacji. Bo w końcu wszyscy nimi jesteśmy - Ludźmi.

Pozdrawiam, Erato
Temat: Powrót (3)
29 Sty 2018 o 17:59
Emilio :))
Temat: 'Hiacynt' w elipsie (1)
29 Sty 2018 o 17:16
Z ciekawości, po raz drugi przeczytałam wiersz:

link

który kończy taka oto puenta:

„Elipsa jest zdaniem bez czasownika”

Oczywiście analizy natychmiast poszybowały w stronę jednej z językoznawczych definicji, jaką jest owa „elipsa”, a nie w kierunku indywidualnych doznań autorki, dlatego czytamy w jednym z komentarzy:

„Piękny, bardzo emocjonalny i spełniony wiersz.
Bardzo dobrze, że przywołałaś elipsę, gdyż kiedyś jedna fachmanka na tym portalu dowodziła, że elipsa to ciąg kreseczek oddzielający kolejne wersy wiersza”

I tu akurat dopowie się owa „fachmanka”, kiedy to w swoim czasie nie mniej owocna oraz kreatywna dyskusja rozgorzała pod wierszem owej „fachmanki” zatytułowanym „Luna”:

To nie pełnia
balonem panów Montgolfier
odęta - zawiesiła się
białym pęcherzem na linach blasku -

Ani drzew niemych
srebrne reliefy które
kosmiczny oprószył kurz
ponieważ Wszechświat pustki nie zna - -

Ani chmur pościel zgnieciona
(gdy z przypływem nadchodzą burze)
a Księżyc-Luna inkubem dręczona
tuli w promieniach erotyczne iluzje - - -

Ani pod wojłokiem
z lazuru utkanym - schowany
przed słonecznikiem nów niby
żądło co jabłek wonią nabrzmiewa - - -

Lecz jedynie
z (handy) - mojej komórki
pozytywka cylinderkiem nawija
Księżycową Sonatę - - -
Pana Ludwiga van Beethovena
- - -
podzwaniając - - -
- - - wołając
cząsteczkami Światła - - -
- - -
19.08.2007

pod którym ten sam „za(d)ufany recenzent” pytał się wielce zdumiony i niczego – jak zawsze - nie pojmujący, skąd oraz po co te „kreseczki”?

I wówczas owa „fachmanka” zacytowała słowa Autorki wstępu do swojego tomiku „Być struną. Benefis dla Solnego Miasta” (2007), gdzie dr Anna Dąbrowska – teoretyk literatury i literacki krytyk z Instytutu Filologii Germańskiej UJ tak opisywała powyższy wiersz:

„[…]

Sonata Księżycowa Beethovena „uwięziona” w telefonie komórkowym w nawet tak pospolitej postaci, otwiera bogactwo skojarzeń i przybliża słuchaczowi srebrzystość księżyca […]

Poetka nie stara się zamknąć w słowach muzyki płynącej z telefonu komórkowego, lecz pozwala jej dojść do głosu w myślnikach. Wyobrażenie o fragmencie utworu Beethovena zyskuje na sile ekspresji, a to, co nie daje się wyrazić słowami triumfuje w artystycznym milczeniu, będącym jedną z form eliptycznych” (s.8)

Jedną z form eliptycznych; jedną z form...

I to byłoby tyle.
Temat: Genia czy Gienia (15)
27 Sty 2018 o 10:36
befana_di_campi napisał:
Bajka37 napisał:
Genia, tak podaje "Słownik ortograficzny języka polskiego" pod red. prof. Edwarda Polańskiego. W-wa 2000.

Zdrobnienia, zob.:

link
27 Sty 2018 o 10:35
Bajka37 napisał:
Genia, tak podaje "Słownik ortograficzny języka polskiego" pod red. prof. Edwarda Polańskiego. W-wa 2000.

drobienia, zob.:

link
27 Sty 2018 o 09:44
27 Sty 2018 o 09:40
Chciałam tylko poinformować, że zamieściłam na publixo.com wiersz pt"Los", odebrany został, jak wiersz o zabarwieniu politycznym. Otóż ten utwór porusza tematykę przemocy domowej. Jest też o zakłamaniu ludzkim.
Mam pytanie - pewnie retorycznym zostanie. Dlaczego wszystko podciągane jest pod politykę i to na Forum, które, z założenia, powinno być bezstronne, tzn. wypowiedzi pod tekstami? Wiem, że subiektywizm jest zawsze w wypowiedziach, ale litości... trochę zrozumienia i wczytania się w tekst.
Dodałam do tekstu zdjęcie - kobiety z zakrwawioną twarzą na tle kuchni, nie zdjęcie burdy ulicznej. Bajka 37. Jestem b. zaskoczona.
Temat: Wileńszczyzna w miniony czas (42)
27 Sty 2018 o 09:22
Hardy,
Mam nadzieję, że jest przynajmniej taka dobra jak "Syberia inny świat".

Pozdrawiam

P.S.

Autor "Wileńszczyzny w miniony czas"
następną swą książką zaskoczy nas.
Będzie o czasie który nie minął
i z dobrą zmianą w Polsce zasłynął.
26 Sty 2018 o 16:26
Od dzisiaj już książka jest dostępna, w księgarniach internetowych i w EMPiK-u. Dostałem wczoraj świeżutkie egzemplarze autorskie. Przyjemnie trzyma się w ręku swoje kolejne "dziecko" :) Od razu odezwała się Biblioteka Miejska - już za niecały miesiąc promocyjne spotkanie autorskie dla mnie organizują. Przyjemnie, że pamiętają i czekali :)
Temat: Dla Maćka_J: O przyjaźniach portalowych i nie tylko :) (2)
22 Sty 2018 o 06:01
Nie do mnie kierowany tytuł, ale tekst tak. Piszesz - przestrogę do Drogich Państwa. Dziękuję, befano, Bajka37.
© 2010-2016 by Creative Media