Temat: Witam serdecznie (3)
19 Gru 2013 o 10:37
Jestem tutaj nowy tak więc witam was serdecznie nazywam się Łukasz i pochodzę z Krakowa. Pozdrawiam ciepło :)
Temat: Efekt Oczekiwań Eksperymentatora (6)
18 Gru 2013 o 21:14
Coś w tym jest, ja także mam takie odczucie :)
18 Gru 2013 o 16:37
(Początek trochę nudny, ale potrzebny. Sedno na końcu.)

„Sugestia psychologiczna to proces, w którym idea (myśl) jest indukowana lub przyjęta przez drugiego człowieka, bez argumentów czy polecenia lub przymusu. W komunikacji interpersonalnej to sekwencyjny proces, w którym jedna myśl lub wyobrażenie prowadzi do drugiego” [A.Augustynek: Sugestia jako forma oddziaływań psychologicznych].

„Sugestię można także opisywać w kategoriach komunikacji interpersonalnej jako nakaz do działania zgodnego z treścią sugestii . Realizacja sugestii możliwa jest na drodze alternatywnych zespołów czynności, których ilość określa bogactwo doświadczenia życiowego przyjmującego sugestię człowieka. (…) Najczęściej sugeruje się za pomocą słów. Zawsze zawiera określoną, zwerbalizowaną treść” [Behary Wendy T.: Rozbroić narcyza].

Efekt Rosenthala (Rosenthal effect), określany inaczej Efektem Oczekiwań Eksperymentatora (experimenter expectancy effect), przejawiającym się w fakcie, iż w niektórych naukach wyniki dwóch identycznych badań (eksperymentów) potrafią być sprzeczne, wykazując jednocześnie tendencję do bycia zgodnymi z wcześniejszymi oczekiwaniami przeprowadzającego je badacza.

I zgodnie z tym ostatnim, jeśli pojawia się na portalu literackim twórca, a równocześnie z nim dwie inne osoby o różnych nickach, które nie publikują, za to oceniają bardzo euforycznie i wiernie tegoż twórcę, to ja czuję się poddana eksperymentowi psychologicznemu. Niestety, we mnie budzi to opór przed twórczością, być może Bogu ducha winnego, twórcy. Dobra literatura broni się sama – taka jest moja wersja i będę się jej trzymać.
Temat: Zdjęcia na publiXo (4)
18 Gru 2013 o 08:27
Po dyskusji z Winterolmostover, w wątku obok na temat konkursu fotograficznego, mam pytanie:
czy byłaby możliwość dodania nowej kategorii w twórczości - "Wasze fotografie"? :)
Temat: Proszę o wsparcie w konkursie. (6)
16 Gru 2013 o 18:06
Dziękuję głosującym. :) Zdjęcie otrzymało wyróżnienie w kategorii "Polska" :)
Temat: Witam (3)
14 Gru 2013 o 19:32
Witam serdecznie i życzę przyjemnych chwil.
14 Gru 2013 o 12:23
Trochę późno, ale witam wszystkich. Cóż mogę o sobie powiedzieć. Piszę dla frajdy, sprawia mi to przyjemność. Siedzę głównie w nurcie bizarro, ale nie stronię i od innych gatunków. Fantastyka czy science fiction tez nie są mi obce.
W wolnym czasie zaczytuję się w książkach o paleoastronautyce, religiach i historii bocznonurtowej.
Temat: Proszę o wsparcie w konkursie. (6)
13 Gru 2013 o 22:45
medicus napisał:
Takie zdjęcia powinny (!) konkursy wygrywać. I tyle. A oczka kocie są cudne. Zwłaszcza tego kotka.
Żałuję, że moja aktywność na FB wynosi dwunastu znajomych (:-)), bo nawet nie mam komu polecić (pod warunkiem, że wiedziałabym jak to uczynić).

:) Dziękuję Medicusku za te miłe słowa.Mi nawet nie o sam fakt wygranej chodzi, ale o ...może to takie przyziemne...literaturę podróżniczą. Mam na punkcie geografii małego fioła... :)
13 Gru 2013 o 22:43
piorko napisał:
Droga Wiaterku :) Bardzo chętnie wsparłabym Cię, ale nie mam konta (i nie chcę mieć) na Fb. Nie można otworzyć tego linku. Poradziłam sobie w inny sposób i obejrzałam Twoje piękne fotografie na T. :) Napisz, czy można głosować w inny sposób i w innym miejscy, gdzie prezentujesz swoje zdjęcia?

W takim razie nic nie da się zrobić, dlatego że to konkurs na FB właśnie. Ale nie szkodzi ;). Dziękuję za miłe słowo. Moich zdjęć nie publikuję nigdzie. Sporadycznie na T.-reszta w archiwach domowych. :)
12 Gru 2013 o 21:45
Takie zdjęcia powinny (!) konkursy wygrywać. I tyle. A oczka kocie są cudne. Zwłaszcza tego kotka.
Żałuję, że moja aktywność na FB wynosi dwunastu znajomych (:-)), bo nawet nie mam komu polecić (pod warunkiem, że wiedziałabym jak to uczynić).
12 Gru 2013 o 20:07
Droga Wiaterku :) Bardzo chętnie wsparłabym Cię, ale nie mam konta (i nie chcę mieć) na Fb. Nie można otworzyć tego linku. Poradziłam sobie w inny sposób i obejrzałam Twoje piękne fotografie na T. :) Napisz, czy można głosować w inny sposób i w innym miejscy, gdzie prezentujesz swoje zdjęcia?
12 Gru 2013 o 16:26
Kochani oprócz tego, że od czasu do czasu "popełniam" wiersz, to i namiętnie wręcz fotografuję. Jeśli ktoś z Was chciałby wspomóc koleżankę w konkursie (a walka jest zażarta) to bardzo proszę o głosy (jak kotek z wielkimi oczami ze Shreka).
Głosować można przez FB klikając "lubię to" przy moim zdjęciu :) Pomożecie?

link
Temat: Pobranie (1)
11 Gru 2013 o 13:23
Co oznacza informacja przy utworze: "Pobrań"?
Temat: Atrykuł (8)
09 Gru 2013 o 20:33
Pewnie, że w tym coś jest! Komentarz Lotty przeczytałam ze zrozumieniem od razu, ale musiałam trzy razy czytać wstępniak Hardego, żeby znaleźć tę literówkę :)
09 Gru 2013 o 18:45
lotta napisał:
Swoją drogą, to może być inspiracja do jakiejś ciekawej zabawy literackiej. Już tu mieliśmy kiedyś fraszkę o łasce i lasce :-)

Świetna inspiracja. Niech tylko przyjdzie wena... :)
09 Gru 2013 o 18:14
Hardy napisał:
PS.Byle z poprawki literówki nie wyszła literatka. Znaczy szklana, nie żywa ;)

Jak jesteśmy koło tego tematu, to jeszcze może być litrówka.
Swoją drogą, to może być inspiracja do jakiejś ciekawej zabawy literackiej. Już tu mieliśmy kiedyś fraszkę o łasce i lasce :-)

Z któregoś podręcznika do polskiego do dziś pamiętam takie zabawne napomnienie do staranności w pisaniu. Mimo że to nie były jeszcze czasy skomputeryzowane, chodziło o brak polskich znaków. A zdania były takie:

Ten kwiat ma duże paczki.
Zosiu, umyj raczki.
Krzyś poczuł lek na widok psa.
Na skrzyżowaniu jedz ostrożnie.

I do tych zdań były odpowiednie ilustracje.
09 Gru 2013 o 18:02
Wszystkożem poniał, Waćpani Lotta. Nie wiem, o co Tobie chodzi, Janko. Percepcja szwankuje? Przecież to twórczość, artyzm taki ;) Medicus może pomóc w zrozumieniu :)

PS.Byle z poprawki literówki nie wyszła literatka. Znaczy szklana, nie żywa ;)
09 Gru 2013 o 15:46
A czy przypadkiem ci naukowcy nie byli ekspertami u Antka Policmajstra? Przynajmniej ja na taki zapis nie dam się namówić i rzekome świadome literówki będę wytykał.
09 Gru 2013 o 14:36
Cóś w tem jest, bo, po pierwszym szoku percepcyjnym, przeczytał mi się sam komentarz lotty.
A ci naukowcy to amerykańscy byli oczywiście, tylko na brytyjskich uniwersytetach?
09 Gru 2013 o 09:27
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch nie ma zenacznia kojnoleść ltier przy zpiasie dengao sołwa. Newajżanszjie jest to, żbey prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Dzijee sie tak datgelo, że nie czamyty wyszistkch lteir w sołwie, ale cłae sołwa od razu.

Ale liretówkę porpawimy :-)
© 2010-2016 by Creative Media