Temat: ' Marzenia i rozczarowania czyli rozważania śląskiej baby' (13) | |
![]() | 07 Kwi 2014 o 08:10 Najwięcej dyskusji toczy się tu raczej w formie komentarzy pod zamieszczonymi utworami. I nic dziwnego, bo to one są sednem Publixo, nie samo forum. |
Temat: zabawa z przecinkami (23) | |
![]() | 06 Kwi 2014 o 21:34 W czasach, kiedy istniała jeszcze obowiązkowa służba wojskowa, szef kompanii udziela instruktażu nowo zaprzysiężonym żołnierzom, którzy pierwszy raz wychodzą na przepustkę:1) Pieścić, nie wolno gwałcić. Żołnierze zapisali w zeszytach: 2) Pieścić nie wolno, gwałcić. Dyrektor domu opieki społecznej instruuje swój personel: 1) Karmić, nie wolno głodzić. Personel zapamiętał: 2) Karmić nie wolno, głodzić. |
Temat: Protest song (11) | |
![]() | 06 Kwi 2014 o 20:52 janko napisał: Hardy, przypuszczam, że nie miałeś na myśli wersji przysłowia: Kto pod kim dołki kopie, ten awansuje. "... ten w nie wpada". |
![]() | 06 Kwi 2014 o 20:48 Z dawnych czasów. Telegram:TATO NIE ŻYJE. MARCIN. TATO. MARCIN NIE ŻYJE. |
![]() | 06 Kwi 2014 o 06:02 Dołożę dwa przykłady w formie rozkazów, z których pierwszy chyba kiedyś już przytaczałem:Iść nie wolno, stać! Iść, nie wolno stać! Uwolnić nie można, zastrzelić! Uwolnić, nie można zastrzelić! |
![]() | 06 Kwi 2014 o 04:50 Hardy, przypuszczam, że nie miałeś na myśli wersji przysłowia: Kto pod kim dołki kopie, ten awansuje. |
![]() | 06 Kwi 2014 o 00:56 ... i drugie, które przed snem jeszcze mi się nasunęło:Dwoje zakochanych chce popełnić samobójstwo. Weszli na balustradę mostu i nie mogą się zdecydować: On - Skaczemy, czy jednak rezygnujemy? Ona - Nie skaczemy // - Nie, skaczemy. ;) |
![]() | 06 Kwi 2014 o 00:50 To mi się podoba. Ruszam więc swój umysł :)Pytanie sędziego - Nie przyznaje się pan do morderstwa? Odp.1 - Nie przyznaję się Odp.2 - Nie, przyznaję się. |
![]() | 06 Kwi 2014 o 00:34 Cóż, zawiść jest odmianą choroby, na którą nie ma lekarstwa. Jeżeli ktoś nie może lepiej, to próbuje dołki kopać. A z dołkami jest jak w przysłowiu.Stare prawie jak świat... |
![]() | 05 Kwi 2014 o 23:49 Lotto, pomysł niezły. Ale jak to w życiu bywa, w tym momencie nie przychodzi mi żaden pomysł do głowy. A przecież jest takich zdań na pęczki. Ale znalazłam fajny przykład w Słowniku Ortograficznym: Aby podkreślić ważność zagadnienia, podamy też anegdotyczny przykład depeszy, w której od miejsca znaku interpunkcyjnego zależy los skazańca: Powiesić nie można, uwolnić. Powiesić, nie można uwolnić. |
![]() | 05 Kwi 2014 o 23:34 Mnie dziwi monotematyczność tego poety. Szkoda. |
![]() | 05 Kwi 2014 o 21:57 ElzbietaO napisał: Zalecano,żebym się tu zalogowała. Ale, po co? Dala czego?W jakim celu? Naprawdę nie kumam bazy. Mam nadzieję, że to tylko taki przestój. Ludzie piszą, publikują na publixo, a przy tym czytają i komentują innych. A kiedy tworzą wolniej, rzadziej zaglądają i rzadziej komentują. Przynajmniej tak jest ze mną. Przez ponad rok byłam bardzo zajęta innymi rzeczami, a muza przybywała do mnie rzadko, więc i wierszy mniej. Zniknęło też kilka barwnych osób. Inne wpadają tylko czasami. Ale to chyba taki los portali. Pozdrawiam serdecznie. |
![]() | 05 Kwi 2014 o 07:37 Zalecano,żebym się tu zalogowała. Ale, po co? Dala czego?W jakim celu? Naprawdę nie kumam bazy. |
![]() | 05 Kwi 2014 o 07:33 Nie wiem co się dzieje. Portal wygląda jak umarły. Jestes Ty i ja. Dlaczego?Brak porzywki- oceniania i krytykowania. Och ludzie co jest z Wami? |
![]() | 05 Kwi 2014 o 05:53 Dostrzegłem, że pewien cienko śpiewający poeta swoim protest songiem "Przyszłość" udaje zużytą, zacinającą się winylową płytę.A ja tego typu płyty już dawno wyrzuciłem do lamusa historii. |
![]() | 04 Kwi 2014 o 12:25 Ponieważ niezmiennie pod utworami pojawiają się dyskusje o doniosłości/nieistotności interpunkcji kontra wartość literacka, proponuję małą zabawę. Po pierwsze, żeby rozruszać trochę umysł, po drugie, żeby pomóc tym, którzy z interpunkcją mają kłopoty. A zatem podawajcie przykłady zdań, w którym położenie przecinka lub innego znaku zmienia radykalnie sens. Ode mnie na początek przykład ze znakomitego i wiecznie aktualnego poradnika Przyłubskich "Gdzie postawić przecinek".Wyszedł szybko, zapinając po drodze guziki płaszcza. Wyszedł, szybko zapinając po drodze guziki płaszcza. Następnie, ze starej anegdoty o aktorce, która błędną intonacją kładła rolę: Co znowu chcesz?! Co, znowu chcesz?! I mój własny: Kot zobaczył psa, który głośno zaszczekał i uciekł. (w tym przypadku uciekł pies) Kot zobaczył psa, który głośno zaszczekał, i uciekł. (w tym przypadku uciekł kot) Im bardziej zmieniony będzie sens, tym lepsza zabawa. Dacie się wciągnąć? |
Temat: wybieramy zaufanych recenzentów (70) | |
![]() | 26 Mar 2014 o 21:23 Dziękuję, Janko :) |
![]() | 25 Mar 2014 o 21:06 O rety, błąd ortograficzny, przepraszam, mam dziś gorączkę i nie wszystko odbieram. powinno być oczywiście "żadnej odpowiedzi" - coś chyba mi się chciało skojarzyć z "rzadko"... Brzmi lepiej, prawda? :) |
![]() | 25 Mar 2014 o 21:04 Nie mam pod tym względem doświadczenia. LSW próbowało zainteresować moją powieścią radio, telewizję i kilka czasopism, ale nie dostało (podobno) rzadnej odpowiedzi. Moja książka po prostu sobie była na rynku wydawniczym. Dostałam parę listów na FB i było mi miło. Nikt mi nie dokopał, ale też powieść była w takim kąciku, że rzadko kto ją zauważył. Mimo to jestem optymistką. Pisałam tę książkę także i dla siebie, sprawiało mi to wielką frajdę. Piszę dalej i jestem szczęśliwa. |
Temat: wybieramy zaufanych recenzentów (70) | |
![]() | 25 Mar 2014 o 12:35 "nihil novi sub sole" :)))))))))))))))))))))))))))))))))) |