Temat: ' Marzenia i rozczarowania czyli rozważania śląskiej baby' (13)
07 Kwi 2014 o 08:10
Najwięcej dyskusji toczy się tu raczej w formie komentarzy pod zamieszczonymi utworami. I nic dziwnego, bo to one są sednem Publixo, nie samo forum.
Temat: zabawa z przecinkami (23)
06 Kwi 2014 o 21:34
W czasach, kiedy istniała jeszcze obowiązkowa służba wojskowa, szef kompanii udziela instruktażu nowo zaprzysiężonym żołnierzom, którzy pierwszy raz wychodzą na przepustkę:
1) Pieścić, nie wolno gwałcić.
Żołnierze zapisali w zeszytach:
2) Pieścić nie wolno, gwałcić.

Dyrektor domu opieki społecznej instruuje swój personel:
1) Karmić, nie wolno głodzić.
Personel zapamiętał:
2) Karmić nie wolno, głodzić.
Temat: Protest song (11)
06 Kwi 2014 o 20:52
janko napisał:
Hardy, przypuszczam, że nie miałeś na myśli wersji przysłowia: Kto pod kim dołki kopie, ten awansuje.

"... ten w nie wpada".
06 Kwi 2014 o 20:48
Z dawnych czasów. Telegram:
TATO NIE ŻYJE. MARCIN.
TATO. MARCIN NIE ŻYJE.
06 Kwi 2014 o 06:02
Dołożę dwa przykłady w formie rozkazów, z których pierwszy chyba kiedyś już przytaczałem:

Iść nie wolno, stać!
Iść, nie wolno stać!

Uwolnić nie można, zastrzelić!
Uwolnić, nie można zastrzelić!
06 Kwi 2014 o 04:50
Hardy, przypuszczam, że nie miałeś na myśli wersji przysłowia: Kto pod kim dołki kopie, ten awansuje.
06 Kwi 2014 o 00:56
... i drugie, które przed snem jeszcze mi się nasunęło:

Dwoje zakochanych chce popełnić samobójstwo. Weszli na balustradę mostu i nie mogą się zdecydować:
On - Skaczemy, czy jednak rezygnujemy?
Ona - Nie skaczemy // - Nie, skaczemy.
;)
06 Kwi 2014 o 00:50
To mi się podoba. Ruszam więc swój umysł :)

Pytanie sędziego - Nie przyznaje się pan do morderstwa?
Odp.1 - Nie przyznaję się
Odp.2 - Nie, przyznaję się.
06 Kwi 2014 o 00:34
Cóż, zawiść jest odmianą choroby, na którą nie ma lekarstwa. Jeżeli ktoś nie może lepiej, to próbuje dołki kopać. A z dołkami jest jak w przysłowiu.
Stare prawie jak świat...
05 Kwi 2014 o 23:49
Lotto, pomysł niezły. Ale jak to w życiu bywa, w tym momencie nie przychodzi mi żaden pomysł do głowy. A przecież jest takich zdań na pęczki.
Ale znalazłam fajny przykład w Słowniku Ortograficznym:

Aby podkreślić ważność zagadnienia, podamy też anegdotyczny przykład depeszy, w której od miejsca znaku interpunkcyjnego zależy los skazańca:
Powiesić nie można, uwolnić.
Powiesić, nie można uwolnić.
05 Kwi 2014 o 23:34
Mnie dziwi monotematyczność tego poety.
Szkoda.
05 Kwi 2014 o 21:57
ElzbietaO napisał:
Zalecano,żebym się tu zalogowała. Ale, po co? Dala czego?W jakim celu? Naprawdę nie kumam bazy.

Mam nadzieję, że to tylko taki przestój. Ludzie piszą, publikują na publixo, a przy tym czytają i komentują innych. A kiedy tworzą wolniej, rzadziej zaglądają i rzadziej komentują. Przynajmniej tak jest ze mną. Przez ponad rok byłam bardzo zajęta innymi rzeczami, a muza przybywała do mnie rzadko, więc i wierszy mniej.
Zniknęło też kilka barwnych osób. Inne wpadają tylko czasami. Ale to chyba taki los portali. Pozdrawiam serdecznie.
05 Kwi 2014 o 07:37
Zalecano,żebym się tu zalogowała. Ale, po co? Dala czego?W jakim celu? Naprawdę nie kumam bazy.
05 Kwi 2014 o 07:33
Nie wiem co się dzieje. Portal wygląda jak umarły. Jestes Ty i ja. Dlaczego?Brak porzywki- oceniania i krytykowania. Och ludzie co jest z Wami?
05 Kwi 2014 o 05:53
Dostrzegłem, że pewien cienko śpiewający poeta swoim protest songiem "Przyszłość" udaje zużytą, zacinającą się winylową płytę.
A ja tego typu płyty już dawno wyrzuciłem do lamusa historii.
04 Kwi 2014 o 12:25
Ponieważ niezmiennie pod utworami pojawiają się dyskusje o doniosłości/nieistotności interpunkcji kontra wartość literacka, proponuję małą zabawę. Po pierwsze, żeby rozruszać trochę umysł, po drugie, żeby pomóc tym, którzy z interpunkcją mają kłopoty. A zatem podawajcie przykłady zdań, w którym położenie przecinka lub innego znaku zmienia radykalnie sens. Ode mnie na początek przykład ze znakomitego i wiecznie aktualnego poradnika Przyłubskich "Gdzie postawić przecinek".

Wyszedł szybko, zapinając po drodze guziki płaszcza.
Wyszedł, szybko zapinając po drodze guziki płaszcza.

Następnie, ze starej anegdoty o aktorce, która błędną intonacją kładła rolę:
Co znowu chcesz?!
Co, znowu chcesz?!

I mój własny:

Kot zobaczył psa, który głośno zaszczekał i uciekł. (w tym przypadku uciekł pies)
Kot zobaczył psa, który głośno zaszczekał, i uciekł. (w tym przypadku uciekł kot)

Im bardziej zmieniony będzie sens, tym lepsza zabawa. Dacie się wciągnąć?
Temat: wybieramy zaufanych recenzentów (70)
26 Mar 2014 o 21:23
Dziękuję, Janko :)
25 Mar 2014 o 21:06
O rety, błąd ortograficzny, przepraszam, mam dziś gorączkę i nie wszystko odbieram.
powinno być oczywiście "żadnej odpowiedzi" - coś chyba mi się chciało skojarzyć z "rzadko"... Brzmi lepiej, prawda? :)
25 Mar 2014 o 21:04
Nie mam pod tym względem doświadczenia. LSW próbowało zainteresować moją powieścią radio, telewizję i kilka czasopism, ale nie dostało (podobno) rzadnej odpowiedzi. Moja książka po prostu sobie była na rynku wydawniczym. Dostałam parę listów na FB i było mi miło. Nikt mi nie dokopał, ale też powieść była w takim kąciku, że rzadko kto ją zauważył. Mimo to jestem optymistką. Pisałam tę książkę także i dla siebie, sprawiało mi to wielką frajdę. Piszę dalej i jestem szczęśliwa.
Temat: wybieramy zaufanych recenzentów (70)
25 Mar 2014 o 12:35
"nihil novi sub sole" :))))))))))))))))))))))))))))))))))
© 2010-2016 by Creative Media