Przejdź do komentarzyMałe wiersze
Tekst 1 z 8 ze zbioru: Zalśniło
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz / poemat
Data dodania2017-09-06
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń1702

Małe wiersze...


Małe wiersze z natury płaszczyzny

Jeszcze to istnieją w kącie nadal,

Tkwią, gdzieś w głębi serca,

Jakby to nie dla nich chwała.


Nucą obraz pospolitych wrażeń

I z wyrażeń wyrażają tak niewiele,

Ale nucą, nadal nucą w nucie słabej,

Jakby i ich miłość miała być ich celem.


Małe wiersze blade, niczym szarość,

Wciąż dźwięczące w szacie ludzkiej.

Małość, dobroć, buntowniczość, starość,

Gdzieś na ławce, w pamiętniku, nudzie.


Lśnią to zatem wszelkie kanonady,

Odą do radości dźwięczy radio,

A te małe wiersze, cud nasz blady,

Żyją, jakby wiersza było mało.

  Spis treści zbioru
Komentarze (2)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Jak można "nucić obraz pospolitych wrażeń"? I w ogóle niezbyt gramatycznie to wszystko napisane oraz zapisane.
avatar
/Małe wiersze/
Nucą obraz pospolitych wrażeń
I z wyrażeń wyrażają tak niewiele,
Ale nucą, nadal nucą w nucie słabej,
Jakby i ich miłość miała być ich celem.

To nie są wielkie wiersze (patrz nagłówek) - ot, skromne, nieśmiałe wierszyki zahukane i pozornie niepozorne. Ich siła nie tyle w wyrażaniu pospolitych wrażeń, a w tym, że są, nucą pod nosem słabą nutką, podźwiękują sobie a Muzom.

Brawo, Poeta!/Poetka! MAŁE JEST WIELKIE!
© 2010-2016 by Creative Media
×