Przejdź do komentarzyMultimedialny konkurs na wiersz filozoficzny
Tekst 122 z 203 ze zbioru: poezja
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz / poemat
Data dodania2018-02-15
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń1344

Przewodniczący -

Proszę określić lęk przed wpływem.

Poeta -

Najpierw oczyszczę przestrzeń w wyobraźni

i serię starć pomiędzy strong poets.

Silni mistrzowie jak Bloom budzą strach

przed szerszym poznaniem i kontaminacją.

W zasadzie to tylko strach przed teorią.

Trudne.

Dla kogoś kto utożsamia wiersze z przyjemnością.

Powiedziałbym nieśmiało, że epikureizm był istotą.

Kiedyś.

Nie wiem, co miał na myśli Demokryt z Abdery

mówiąc, że istnieją tylko atomy i próżnia.

Żył człowieczyna przed naszą erą. Czyli jaką?

Multimedialną?

Przewodniczący -

Tak. Dziś wszystko jest fake news,

każdy wiersz będzie za chwilę celową dezinformacją.

A każdy kaszlący o miłości poeta (albo poetka)

rozsieje zarazki zacierając granice pomiędzy

(nogami) fałszem i prawdą.

Poeta -

Kiedyś tam, nie trwała wojna na szybkość

i ekskluzywność.

Przewodniczący -

Widzę jak Bloom. Ta teoria to nowoczesność.

Opakujmy to w coś, żeby przetrwało (w kopertę)

Poeta -

Dziękuję. Nawet jeśli wygra mój wiersz,

nigdy nie będzie tym, co dobrze się sprzedało.

Przewodniczący -

W istocie. Kompetentne kłamstwo. Ważne, żeby

opakowanie przetrwało. I to, co jest w kopercie.


Elżbieta Walczak wiersz z tomiku, który powstaje `Krótkie scenariusze o życiu`

  Spis treści zbioru
Komentarze (3)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
To taki wiersz, który się czyta i myśli, a potem gdy się już nie czyta, ciągle się jednak myśli...
avatar
I co tu wiele gadać o Poezji

(patrz bohaterowie tej scenki)

- i o innych dziedzinach Sztuki

od Tańca /z gwiazdami/, przez Cyrk /na kółkach/ po Malarstwo /i graffiti/ oraz Operę

??

Od zawsze na zawsze w tej /w tamtej czy w siamtej/ komisji

bez koperty?!

po prostu NIE PRZEJDZIESZ!

No chyba, że "po trupach", jak to było z F. Chopinem, z A. Modiglianim, z F. Pessoa i z tysiącem innych wielkich Wielkich, którzy najsampierw musieli umrzeć, by już po latach zza grobu cieszyć się owocami swojej genialnej twórczości
avatar
Jeżeli istnieją tylko atomy i próżnia

(patrz tekst, wszystkie tytuły i pierwszy materialista świata Demokryt z Abdery)

to kim? czym? dla Sztuki /tutaj Poezji/ są /bardzo nieliczne w skali Makrokosmosu/ atomy,

a czym ta wszechogarniająca kosmiczna wokół nich próżnia

??
© 2010-2016 by Creative Media
×