Przejdź do komentarzywiersz o tym
Tekst 2 z 2 ze zbioru: wszystko jest jedno
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz biały
Data dodania2016-07-14
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń1447

tu nie ma żadnych podtekstów - tylko to co widać

brak wzbierający w pokolorowanych ścianach


czekasz jak dziecko

wypatrujesz jak dziecko

a myślisz - czas

jest niezrównoważonym władcą świata -

jak ktoś kto przebył każdy jego neuron


możliwe że żyliśmy wcześniej

gdzieś w głowach to do nas wraca


- znasz tę siłę która przemyca przez próżnię organy roślin

i tę która może je pochłonąć na zawsze

  Spis treści zbioru
Komentarze (4)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Niezła [poetycka] koncepcja :)

Serdecznie :)))
avatar
Nowa forma - zmusza do ogarnięcia .
avatar
Zatrzymuje i skłania do zastanowienia.
avatar
"Wiersz o tym" z cyklu "wszystko jest jedno" - patrz tytuły - czyli konkretnie... o czym?

"tu nie ma żadnych podtekstów - tylko to, co widać"

(patrz 1. wers)

A co widać?

"brak wzbierający w pokolorowanych ścianach"

(odpowiednio wers 2.)

WIDAĆ DOJMUJĄCY BRAK. To o tym jest wiersz.

A na finał czytamy:

"znasz tę siłę, która przemyca przez próżnię organy roślin
i tę, która może je pochłonąć na zawsze"

Każdego roku wczesną wiosną gołym okiem widzimy jak z próżni (z niczego) wyrastają rośliny, by zimą z pola widzenia naszych oczu definitywnie zniknęły.

Czym jest ten z wiersza brak? Próżnią? Niezgodą człowieka na przemijanie?

Piękna liryka filozoficzna
© 2010-2016 by Creative Media
×