Przejdź do komentarzyJest poeta... i go nie ma
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz biały
Data dodania2018-06-19
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń796

Jak mogłam mieć własną osobowość

skoro w okresie kształtowania zawłaszczono

wszystkie moje sfery życia

zaszczepili ciało diabli wiedzą czym

ochrzcili narzucając wiarę

szkoła sterowała myślenie na `właściwy`

tor


swoje miejsce trzeba znać

mówili rodzice


lecz pokora z wiekiem zanikała

nie zbudowałam domków z piasków

nie spotkałam pałaców wyśnionych

tylko jakieś zwykłe co dzień

nie łatwo być supermenem

z chowu klatkowego


na końcu drogi mogę podrygiwać

już tylko w sieci zmyślać bajdurzyć

w chaosie mieć udział

bawiąc się słowami  pograć w `jest i nie ma`


jest najeźdźca - ależ nie ma

to wojenny uchodźca - ale wojny nie ma

ofiar może są miliony - lecz pokój

jest nienaruszony


ludzie są

ale czy wszyscy są ludźmi

piękni paskudni złodzieje

zło dzieje się na świecie

mówią wola Boga


  Spis treści zbioru
Komentarze (7)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Co Ty robisz w takim miejscu, Lysso?
I tak uwielbiam sposób formułowanie myśli poetyckiej u Ciebie, a i tak nie znoszę cały czas Twoich wierszy zaangażowanych bieżąco.
Znaczy kiedy robisz takie wtręty, albo całkiem się angażujesz.
Ten na dodatek jest zagadany strasznie, choć ja u Ciebie - poetycko świetnie.
avatar
Świetny! Uwielbiam TAKĄ poezję.
avatar
Moje wiersze mówią o tym co czuję, co myślę patrząc na realny świat, więc muszą być takie wtręty. Dziękuję wam za komentarze.
avatar
Jako istoty społeczne jesteśmy produktem tzw. obróbki ze skrawaniem, i jakie narzędzia przymusu bezpośredniego od kołyski (patrz imprinting) - taka nasza dzisiaj wolna wola i pion.

Zło dzieje się na świecie rękoma bliźniego naszego powszedniego. Amen. I Boga w to nie mieszajmy.

Wiersz - wzorcowy przykład liryki refleksyjnej
avatar
Piszesz pięknie od serca,analizujesz szukając sensu życia,choć tak w życiu jest,że nie zawsze można wszystko objąć rozumem,dobrze wbrew wszystkiemu ufać Bogu do samego końca:)
avatar
...jak śpiew kanarka w klatce..
avatar
Jest poeta,
choć go nie ma?
Hokus-pokus! -
taka ściema :(
© 2010-2016 by Creative Media
×