Przejdź do komentarzyŚlinoryt (wiersz jajcarski)
Tekst 200 z 255 ze zbioru: Mioklonie
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz biały
Data dodania2022-01-09
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń601

chęć poznawania, na przekór zdrowemu rozsądkowi. 

z uporem maniaka wlepiam się w język. czyjś. 

prawdopodobnie polski. zdania są podzielone. 


speleowariat przemierza korytarze, 

bada sieć wgłębień, pozornych jaskiń. w każdej 

można się zgubić, zamilknąć na dobre. 


wiem, że byłoby lepiej i wręcz estetyczniej 

gdyby stała za tym światła idea. wstyd przyznać, 

ale tak nie jest. wlazłem i pcham się, 

bezczelnie ciekawy. czego tu nie ma! 


przebitki, niczym w teledysku, dziury fabularne 

zalepione włosiem, nagłe zwroty akcji, 

zbyt gwałtowne przejścia pomiędzy myślami bohaterów 

(odpowiednik szybkiego montażu) 


dwóch nastolatków (Juan i Jesus) 

zdaje się nie pamiętać, że to chyba jednak horror. 

pchają się w ciemnicę, na dodatek bez latarek. 


następny rozdział: gry. dosyć specyficzne: 

rzucanie się trumnami, odbijanie urny przez siatkę, 

uciekanie z domu, tak dla zabawy. śmierć 

głodowa — całkiem na poważnie. 


podczas ubiegłorocznego LifelessConu 

tekst, który właśnie poznaję 

zajął czwarte miejsce w kategorii 

Najlepsza Proza Napisana Pośmiertnie 


wyprzedziło go jedynie opowiadanko 

o transseksualnym turoniu, 

trzystutomowa Encyklopedia Bólu Zębów 

(nietrudno się domyślić, na co zmarł jej autor), 

i pamiętniki starosty, którego otruto 

zanim nauczył się czytać 


ale to bez znaczenia

  Spis treści zbioru
Komentarze (6)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Chęć poznawania zawsze idzie w parze ze zdrowym rozsądkiem. Poznawać można tylko coś, czego się nie zna.
Ale opowieść o transseksualnym turze jest interesująca.
avatar
Czy żem /dzień w dzień!/ Wszechświat z jego słownictwem rzetelnie zgłębiał i poznawał, czy też tylko przez wiele dziesięcioleci ugorował /leżał odłogiem/,

przed śmiercią zawsze

WIEM TYLKO JEDNO:

ŻE NIC NIE WIEM,

jak czci godny

wielki Wielki

Sokrates
avatar
Kiedy przychodzimy na świat, każdego z nas czeka nie/obowiązkowa lektura,

czyli zgłębianie

np. takich nagrodzonych literacko cymesów jak

300.atomowa "Encyklopedia Bólu Zębów" i/lub pamiętniki starosty, którego otruto... zanim jeszcze nauczył się czytać i pisać

(patrz źródło)

M A S A K R A

;(
avatar
Zadanie do odrobienia

Dlaczego to JEST wiersz jajcarski?
avatar
A do tego dodatkowo

III miejsce za opowiadanko o transseksualnym turoniu

oraz

IV miejsce w kategorii

NAJLEPSZA PROZA NAPISANA POŚMIERTNIE

(patrz źródło!)

to to już nie tylko same /wielkanocne/ jaja, ale wprost jakaś perwersja!
avatar
To, co nienazwane, nie istnieje. To językowe kody, słowniki i literatura są dla nas jedynym źródłem wszelkich informacji, a te powszechnie oparte są na konfabulacji i mitologii, co dodatkowo zaburza rozróżnianie przysłowiowego ziarna - od plew.
© 2010-2016 by Creative Media
×