Przejdź do komentarzywiersz mi albo nie
Tekst 88 z 163 ze zbioru: Powierszam tobie
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz / poemat
Data dodania2019-06-15
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń1248

mówią nikomu nie wiersz 

miej się na baczności  

wers za wersem wyważaj 

obcy będzie obcym 


choćbyś chciał mu na dłoni  

sekrety zrymować 

zapomni chwilę później 

zmarnomyśli słowa  


w obojętne przestrzenie  

w bezbolesną prożnię 

ukryj dobrze zwierszenia 

będziesz miał na później  


do użytku własnego  

spisane dziedzictwo 

tego co przemilczane 

z przeszłego na przyszłość  


tego nie można dzielić  

to intymne chwile  

liryczne konsekwencje  

dla świata niczyje  


światu pustych pól przestrzeń  

otwórz niech ją zajmie 

kto ma miękką stalówkę 

musi mieć rzyć twardą 






  Spis treści zbioru
Komentarze (5)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Wiersz mi albo nie (patrz nagłówek tego -
no, WŁAŚNIE! - zwierszonego wiersza) czyli inna oryginalna kombinacja znanego "wierz mi albo nie wierz" - to pod warstwą pysznej zabawy balonikami/słowami i słowotwórstwem wyrazowym niesłychanie mroczny pesymistyczny przekaz:

w obojętne przestrzenie
w bezbolesną próżnię
ukryj swe zwierszenia
będziesz miał na później

Nie wysilaj się! Nie zwierszaj nikomu niczego, bo i tak - co byś nie powiedział/zwierszył/wydumał - nikt ci nie uwierzy, nikt cię nie usłyszy, ba! przeminie obok ciebie ze swoim własnym zwierszeniem w bezbolesną próżnię, jakbyś gadał do obrazu, a obraz też ni razu niczym ci nie odpowiedział!

Dramat! Piszesz i mówisz/zwierszasz - a wszystko to do głuchej martwej ściany... która też przecież ma SWOJE do gadania, jednak Ty, Poeto/-ko, Ty, Kochany/-na, również masz własne uszy zalepione woskiem!

Sztuka komunikowania
(patrz mój wiersz o tym tytule)
tutaj też się kłania!

O, Demostenesie!
Jak to robiłeś,
Że mówiłeś!

I Grecja cała
Cię słyszała?!
avatar
Kto ma miękką stalówkę,
Musi mieć rzyć twardą.

(wszystkie cytaty z pamięci)
avatar
Dziękuję Wam.
avatar
Gruszko Witam:)
Po pierwsze → tytuł na Tak!!
PO drugie → sensowna, życiowa treść, dająca do myślenia.
Po trzecie → tekst bardzo dopracowany
sylaby → 7-6-7-6(można by zaśpiewać)
no i te rymy – takie jak lubię – bardzo niedokładne, jak muśnięcie skrzydeł kolibra.
Pozdrawiam:)
avatar
Sorry!→ Miało być:Po!
© 2010-2016 by Creative Media
×