Przejdź do komentarzyWiersz o polskiej reprezentacji w piłce nożnej
Tekst 1 z 1 ze zbioru: mój zbiór - kuba
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz / poemat
Data dodania2023-10-25
Poprawność językowa
- brak ocen -
Poziom literacki
- brak ocen -
Wyświetleń293

Na boisku, gdzie piłka krąży bezradna, W barwach biało-czerwonych, serce krwawi. Tragedia tańczy w każdym straconym golu, A nadzieja zanika, jak cień w chmurach szarych.

Bohaterowie w koszulkach z biało-czerwonych snów, Zaklęci w nieszczęściu, z każdą porażką toną. W sercach kibiców, smutek jak zimny deszcz, Gorycz porażki smakują, a radość jest rzadka jak kwiat w mroku.

Próby i błędy, jak strzały w ciemności, Polska piłka walczy, choć trudno w niej dostrzec światło. Bo marzenia o triumfie, jak łodzie tonące, Topią się w morzu niepowodzeń, gdzie ciężko o ratunek.

A jednak serca biją w rytm tego losu, Kibice wierzą, choć czasem to jak sen wciąż mdły. Bo w tragedii piłki biało-czerwonej, Kryje się opowieść o nieustającej nadziei.


  Spis treści zbioru
Komentarze (0)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
brak komentarzy
© 2010-2016 by Creative Media
×