Przejdź do komentarzyHaiku Bryza
Tekst 5 z 6 ze zbioru: Gdyńskie haiku
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz / poemat
Data dodania2016-03-07
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń1923
  Spis treści zbioru
Komentarze (12)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Polecam bardzo ciekawą dyskusję pod:

http://www.poezja-polska.pl/fusion/readarticle.php?article_id=41812

Później się wypowiem na temat ocen aktualnie zaprezentowanego :)

Serdecznie :)))
avatar
Przykłady klasycznego haiku, to:

http://www.poezja-polska.pl/fusion/readarticle.php?article_id=41746

:)))
avatar
Dla mnie ten rodzaj wypowiedzi jest zupełnie niezrozumiały, ale to tylko moje zdanie!
avatar
Ciekawe haiku i komentarze. formuła 575 wcale nie oznacza ,ze utwór musi być haiku. Jestem za luźniejszą formą,mx.17 sylab ( w wielu konkursach nie jest ona wymagana) Natomiast kigo i kirei są zachowane :)
avatar
Działa na wyobraźnię, właśnie haiku to jest obrazek zatrzymany w ruchu,
avatar
Haiku to dobra zabawa dla leniwych twórców i odbiorców. Obrazek zatrzymany w ruchu, działa na wyobraźnię, hmm? A może taki obrazek:

burza
zniknęły psy
szczekają ludzie :)
avatar
Może "Cytra" uprzejmie udokumentuje dlaczego "językowa poprawność" według niej tylko dobra?
Jakie Autorka popełniła błędy, gdyż ja ani ortograficznych, ani gramatycznych, ani stylistycznych uchybień nie widzę!

Jak podkreślam za każdym razem, to wyłącznie ocena formy i treści są indywidualną - dla każdego komentatora - kwestią.
avatar
Haiku tylko w nielicznych wypadkach potrafiło mnie zainteresować . Zazwyczaj jednak próby w tym gatunku ( taka moda ) degustowały mnie .
Niestety te- też nie przemawia do mnie - nie stwarza obrazu, nie pobudza wyobraźni. Po chwili nawet nie chce mi się dociekać intencji autorki .
avatar
Oczywiście widzę obraz - i co ? - i nic .
avatar
Dziękuję za wizytę :) Może trzeba być sentymentalnym by poczuć klimat haiku, docenić ulotność szkicu. myślę ,że jako Polacy tworzymy haiku zakorzenione w naszej ziemi, jednakże japoński duch, gloryfikacja chwili i natury , unosi się w powietrzu jak zapach bliżej nieokreślony,a pociągający...
avatar
serdecznie gratuluję, z przyjemnością czytałam też wyjaśnienie.
avatar
Bardzo dobre haiku. Pozdrawiam serdecznie. ;)
© 2010-2016 by Creative Media
×