Przejdź do komentarzyPiątkowe wiersze
Tekst 4 z 8 ze zbioru: Zalśniło
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz biały
Data dodania2017-09-25
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń1327

Piątkowych wierszy się  nie pisze,

Gdyby nie chciało się iść pod górę,

Na przekór myślom wrogim i tyle,

Gdyby nie chciało się z bolesnym chórem.


Piątkowe wiersze widząc cierniową koronę,

Kłóją tym dokuczliwym, co ludzkie,

Tak bliskie wzorcom, choć ciągle na dole,

Czoło wskazują, poddane i smutne.


Piątkowe wiersze na cierniowej wtórują,

Stąpają ostrożnie wokół myśli bożych,

Upadki liczą, gdy już śpiewnym chórom,

Towarzyszą wiersze modlitw rozmodlonych.


Piątkowe wiersze zdzielić w łeb potrafią

Albo przez plecy w ludzkiej wyobraźni,

I po co to i za co to - usłyszeć potrafią,

Gdy to odwiedzą religijne czasy.


Aplauz i gromkie brawa triumfów dokonanych,

Celów osobistych za wszelką cenę,

Wszystko to usłyszeć mogą w wyobraźni,

Piątkowe wiersze, gdy ktoś zsyła wenę.

  Spis treści zbioru
Komentarze (1)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Piątkowe wiersze w naszej chrześcijańskiej tradycji na pewno są bardziej postne niż te sobotnie.

To, co KŁUJE w oczy, to poetycki talent, gotowy warsztat - i...
© 2010-2016 by Creative Media
×