Przejdź do komentarzyPoeta samouk
Tekst 16 z 29 ze zbioru: Wrocławskie spotkania
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz biały
Data dodania2011-10-27
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń4946

Poeta samouk

(Kornel Ujejski)


Widzisz - poeto - już dobiega celu,

Triumfalnie unosi obie ręce.

Dziwisz się, że bez zbroi i nie oddał ducha?

To nie Filipides przynosi nowiny,

To bohater wrocławskiego maratonu

Oglasza wszystkim swoje zwycięstwo.

Pamiętasz? Na tym Rynku z Wincentym Polem

I Leonem Sapiehą - marszałkiem sejmu galicyjskiego -

Podziwialiście uroki tamtego Wrocławia,

Ustaliliście dalsze wojażowanie

I toczyliście nocne uczone dysputy.

Spójrz, nie ma tu już Fryderyka Wilhelma,

A o feldmarszałku Blucherze na placu Solnym

Też już chyba nikt nie pamięta.

Pójdźmy teraz na ulicę Ofiar Oświęcimskich,

Gdzie w przytulnym hotelu Pod Złotą Gęsią

Rumieniłeś się przed Leonową Sapieżyną,

Twoją tajemniczą kapłanką Polski,

I wpisałeś się do sztambuchów

Heleny i Zosi Skrzyńskich z Zagórzan.

Nie wstydź się, że Zosia była taka młoda

I skarcił cię twój cicerone Wincenty,

Bo ty, twój Maraton i sztambuchowe wiersze

Jesteście tutaj wciąż obecni.

  Spis treści zbioru
Komentarze (6)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Wiem, że Blucher należy pisać z tzw. umlautem lub "u" zastąpić literkami "ue".
avatar
Janko, Twój poetycki pomysł na cykl wierszy "Wrocławskie spotkania", w moim mniemaniu, trafił w dziesiątkę. Są one oryginalne, pięknie skomponowane i zawierają w sobie wiele treści poznawczych.
Wrocławski cicerone! Dziękuję za wiersz "Poeta samouk" i za wycieczkę po Wrocławiu w towarzystwie Kornela Ujejskiego. To nietuzinkowy wiersz, w którym przyciąga uwagę piękny język. Szkoda, że nie słychać go podczas obecnych spotkań. I jeszcze jedno. Bardzo ciekawie powiązałeś "Maraton" Ujejskiego z wrocławskim maratonem. Majstersztyk!
avatar
Nie moja tematyka,ale wiersz bardzo dobry.nie da się nauczyć niektórych rzeczy-to jest pewne.Tak jak grania na flecie prostym,lub poprzecznym,albo na gitarze,czy pisać wierszy.czy malować obrazów,taka duszę trzeba mieć -artystyczną.
avatar
Można skończyć studia z dyplomem z litaratury i albo wykładać i pisać naukowe książki,poradniki,które zawsze oparte są na przetwarzaniu informacji,z innych książek,z wiedzy poznanej.Ale poezja jest nie do nauczenia,no i również zostać krytykiem,ale nie potrafić pisać.
avatar
O Panie! Panie! Ze zgrozą świata
Okropne dzieje przyniósł nam czas!
Syn zabił matkę, brat zarżnął brata,
Mnóstwo Kainów jest pośród nas!


Kornel Ujejski (1823 - 1897)
avatar
Pani Emilio, bardzo dziękuję.
© 2010-2016 by Creative Media
×