Przejdź do komentarzyPoeta
Tekst 6 z 6 ze zbioru: Z sercem przez poezję
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz / poemat
Data dodania2023-01-06
Poprawność językowa
- brak ocen -
Poziom literacki
- brak ocen -
Wyświetleń246
Niech przyjdzie prawdziwy poeta, 

w natchnieniu poezję napisze. 

Wszystkie najgłośniejsze myśli, 

zamknie w błogiej ciszy. 

Niech włoży serce w słowa, 

dusza przypłynie przez ręce. 

A ja zaczynając czytać, 

pomyślę. Zostaje, chcę więcej. 


Wchodząc w następny wers, 

bicie serca poczuję. 

Nie moja a jego krew, 

w żyłach zapulsuje. 

Aromat się uniesie, 

Śpiewem zabrzmi w głowie. 

Znów pomyślę. - Idę dalej, 

nie skończę w połowie. 


Nagły spokój poczuję, 

odpłynę ze strofą wiersza. 

Rzeka mnie poniesie, 

słów poety najpiękniejsza. 

Gdy zabrzmi ostatnie słowo, 

lekko na brzeg mną rzuci. 

Powiem. - Nie odejdę, 

skoro tak pięknem kusi.
  Spis treści zbioru
Komentarze (0)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
brak komentarzy
© 2010-2016 by Creative Media
×