Przejdź do komentarzyPoeta
Tekst 62 z 76 ze zbioru: Tomik wierszy
Autor
Gatuneksatyra / groteska
Formafraszka / limeryk
Data dodania2015-01-30
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń1799

Poeta


W Kutnie żył płodny poeta,

ilość to jego podnieta.

Myśląc o ilości

płodził złej jakości.

No to chyba głowa nie ta.



  Spis treści zbioru
Komentarze (4)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Nie myślcie o mnie, ja nie jestem z Kutna.
avatar
Nie posądzam Cię, że jesteś z Kutna, mimo że w czasach mojej młodości mawiało się, ze nie zna życia ten, kto nie był w Kutnie. Nie zastanawiałem się, dlaczego.

Natomiast kolejny raz podpowiadam, byś nie spieszył się z publikowaniem, zanim do końca nie będziesz przekonany, że to wersja najlepsza, a poprawność językowa zupełna. Wskażę więc niedociągnięcia. Brakuje przecinka przed "płodził". W sąsiadujących wersach powtarzasz słowo "ilość". Trzeba szukać zamiennika, a tym bardziej, że chyba nie rozróżniasz pojęć liczba i ilość. No i skoro z treści wynika, że w ostatnim wersie wyciągasz wniosek, dlatego zamiast "no to" należało raczej wpisać "a więc".
avatar
Dziękuję za połajanie.Mieszkam chyba za blisko Kutna.
avatar
Nie chodziło mi o połajanie, lecz o życzliwą radę.
© 2010-2016 by Creative Media
×