Przejdź do komentarzyRekomendacja (pewnego malarza i poety)
Tekst 23 z 25 ze zbioru: Nie taka (stara) pieśń
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz / poemat
Data dodania2015-03-11
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń2215

Nie poznasz tego człowieka -

będziesz do końca życia -

sam już nie wiem -

uboższa czy bogatsza?


To jest gość

subtelny a wcale nie taka łajza

żeby tak bardzo zniewieściały

a tym bardziej zmanierowany.


Mówię ci wprost -

twój ideał człowieka

a może i mężczyzny -

ma przecież swoje fanaberie.


Swobodny i pewny swego

ale też perfekcjonista

niemalże do przesady -

żeby nie powiedzieć - do głupoty.


A ja co robię - mogę nic

tylko tej głupoty mu zazdrościć

i chociaż głupim jak głupi -

nie ma głupich - zazdroszczę.

  Spis treści zbioru
Komentarze (4)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Istny Forest Gump. Bardzo śmieszne.
avatar
ma śmieszyć i tyle do łez, co poprzez łzy (płaczu)
avatar
Askawin ,nie wiem,co jets lepsze,chyba zwykla pokora,ale nie pod egidą takich,co cię upupią,albo głupota,ale taka którą masz,bo udawać głupiego to czytsa przesada,z tym się nikt nie zgodzi,chyba,ze mu się będzie opłacało.
avatar
Jeżeli liryczny "ja" rekomenduje kobiecie znajomość z subtelnym malarzem-perfekcjonistą /aż do ogłupienia/, to jest albo swatką, albo rajfurem, i to od malarza zależy, jak on tę znajomość rozegra i czym się ona zakończy. Sama swatana pełni tutaj jedynie rolę milczącego "towaru"

(patrz nagłówek i ciąg dalszy)
© 2010-2016 by Creative Media
×