Przejdź do komentarzyBezpańska poetka
Tekst 12 z 67 ze zbioru: latarnia w Faros
Autor
Gatunekproza poetycka
Formawiersz biały
Data dodania2012-03-19
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń2510

11 gru

Kury piszą pazurem


lwom się nie chce


zamyśleni i smutni

to analfabeci

potrafią się tylko zamyślać

i smucić


Gwiazdy.

Gdyby umiały pisać !

Mniej by marzły

i nie kreśliły złośliwych trajektorii

naszych losów


Bezpańska poetka

na szczęscie zawsze znajdzie jakiś patyk !


Kiedy jedzie nad morze

ma w torebce umowę

z wydawnictwem Bałtyk


wszystkie bezpańskie wiersze

poukładane

i wklepane do pamięci pamięci


w pociągu

przeszeptuje je sobie

po sto razy

( zdarzyło się i tak

że młody konduktor

ukradł dwa szepty

i posłał

swojej dziewczynie SMS-em )


Patyk na plaży już czekał

od zeszłego roku

czekały czyste kartki

wilgotnego piasku


wiatr raz po raz przyganiał zecera

i bezpańskie wiersze

okąpane jak niemowlęta

za sprawą patyka

układały się

radosnymi

lśniącymi w słońcu

linijkami


Następny patyk

czeka w Rabce

na świeży śnieg

  Spis treści zbioru
Komentarze (3)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
Wyjątkowo toto fikuśne i frymuśne :-)))
avatar
Trzeba być bezpańskim, żeby być Poetą, którego wierszy potrzebuje tylko zeszłoroczny patyk, morza brzeg i w Karpatach świeży śnieg.
avatar
nikt czasem na nic albo na nikogo nie czeka,chociaż zapałki są,jak owce,albo maślane oczy.
© 2010-2016 by Creative Media
×